Svijet
31

Češki predsjednik Miloš Zeman: Migranti bi se trebali boriti protiv IDIL-a, a ne upadati u Evropu

Klix.ba
Češki predsjednik Miloš Zeman je izjavio kako djeca, stari i bolesni zaslužuju saosjećanje, no kako bi muškarci koji u Evropu dolaze sa Bliskog Istoka trebali ostati u svojim zemljama, zavrnuti rukave i boriti se protiv IDIL-a.

Zeman je migraciju izbjeglica u Evropu nazvao "organizovanom invazijom" rekavši kako bi mladi, zdravi i slobodni muškarci iz Sirije i Iraka trebali ostati u svojim zemljama i boriti se protiv IDIL-a.

"Duboko sam ubijeđen u to da se suočavamo s organiziranom invazijom, a ne spontanim kretanjem izbjeglica", kazao je Zeman u božićnoj poruci svom narodu i nastavio:

"Veliki broj ilegalnih izbjeglica su mladi, zdravi muškarci bez porodica. Pitam se zašto ovi muškarci ne zavrnu rukave i bore se za slobodu u svojim zemljama. Njihovo bježanje samo jača IDIL-ove snage", kazao je 71-godišnji Zeman koji je za predsjednika Češke izabran početkom 2013. godine.

On je ovu situaciju uporedio sa stanjem u Češkoj i stanovnicima ove zemlje koji su svoju domovinu napustili za vrijeme nacističke okupacije između 1939. i 1945. godine.

U Europu je u 2015. godini stiglo preko milion izbjeglica, uglavnom iz Afganistana, Iraka i Sirije.

I iako neke zemlje imaju raširene ruke za izbjeglice, neke pak usvajaju nove politike koje migrantima zabranjuju ulazak u zemlju. Određen broj izbjeglica je odlučilo potražiti azil i u Češkoj, članici NATO-a, domovini za preko 10.5 miliona ljudi.

Ipak, nedavno je istraživanje pokazalo kako se skoro 70 posto Čeha protivi ulasku izbjeglica u njihovu zemlju.