Svijet
0

Češki poslanici raspravljaju o Lisabonskom ugovoru

FENA
Foto: AFP graphic
Foto: AFP graphic
Češki poslanici su u utorak počeli razgovarati o Lisabonskom ugovoru nakon što su dvaput odgodili glasanje o tekstu ugovora o reformi evropskih institucija.

"Mislim da će Lisabonski ugovor biti odobren", izjavio je agenciji CTK Marek Benda, poslanik iz liberalne stranke ODS premijera Mireka Topolaneka.

Republika Češka, koja predsjedava Evropskom unijom u prvom polugodištu 2009. godine, ostala je jedina zemlja od 27 članica koja se još nije izjasnila o tekstu Lisabonskog ugovora. Ugovor će biti valjan jedino ako ga odobre sve članice EU-a.

Topolanek se obavezao svojim evropskim partnerima da će njegova zemlja ratificirati ugovor, ali je on bio taj koji je dvaput, u decembru i u januaru, odgodio parlamentarno glasanje, u ime Građanske demokratske stranke (ODS) kojom predsjedava.

Poteškoća je okupiti ustavnu većinu, jer je stranka ODS podijeljena na one koji su za i one koji su protiv ugovora.

Za ugovor su demokršćani i Zeleni, članovi vladine koalicije s ODS-om, kao i socijaldemokrati iz CSSD-a, koji su opozicija.

Ako poslanici ratificiraju tekst, treba da se izjasne senatori, a zatim treba da ga potpiše predsjednik Vaclav Klaus. Ovaj veliki euroskeptik je već kazao kako će učiniti sve da njegov potpis kasni.

Na evropskom nivou reforma institucija zavisi od novog referenduma koji Irska planira da organizira sljedećeg novembra, nakon što je u junu glasala protiv nje.