Svijet
0

Češka: Vaclav Klaus zvanični kandidat desnice za predsjednika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kandidatura češkog predsjednika Vaclava Klausa za drugi petogodišnji mandat zvanično je predstavljena u srijedu, a podržao ju je 81 poslanik i 41 senator iz njegove Građanske demokratske stranke (ODS).

Predsjednik nije dobio podršku Zelenih koji su članovi vladine koalicije, a koji mu predbacuju kritičnost prema tezama o klimatskom zagrijavanju.

Klausa smatraju favoritom jer će mu na indirektnom glasanju za predsjednika trebati samo 19 dodatnih glasova. Češki donji dom broji 200 poslanika, a gornji dom 81 senatora.

Socijaldemokrati iz glavne opozicijske stranke CCSD i Zeleni izabrali su početkom novembra ekonomista Jana Svejnara za Klausovog protukandidata na predsjedničkim izborima u februaru 2008.

On iduće sedmice treba potvrditi ulazi li u utrku.

Lideri Klausove stranke treba da započnu razgovore sa Zelenima i Kršćanskim demokratima, drugom formacijom koja je članica koalicije, kako bi ih uvjerili da podrže Klausa.

Neki zavničnici ODS-a su upozorili svoje partnere da bi odbijanje podrške Klausovoj kandidaturi označilo kraj postojanja koalicije na vlasti formirane početkom godine.