Nakon usijane debate
78

Češka uvela zabranu pušenja u barovima, restoranima i kafićima

FENA
Češka Republika u srijedu je uvela zabranu pušenja u barovima, restoranima i kafeima, okončavajući status te zemlje kao jednog od posljednjih rajeva za pušače u Evropi.

Zabranu, koja se odnosi na sve unutrašnje prostore barova, restorana i javnih mjesta kao što su kino dvorane, pozorišta i sportske arene, usvojio je parlament nakon višegodišnje usijane debate, a potpisao ju je predsjednik Miloš Zeman, strastveni pušač.

Za razliku od većine Evrope, Česi su ostali tolerantni prema pušenju do sada - i trenutno je na vlasnicima restorana i barova da odluče da li će dopustiti pušenje u svojim prostorima.

Sudeći prema podacima EU, 17 država članica imaju na snazi oštre zakone o zabrani pušenja. Neke, međutim, imaju samo djelimične zabrane pušenja u zatvorenim prostorima u restoranima i barovima.

Neke, poput Grčke, imaju zvanične zabrane, ali se one često ignorišu - čak i od ministara u vladi.

Nakon zabrane u Češkoj izgleda da će Slovačka ostati jedina zemlja EU bez zvanične zabrane pušenja u barovima.

Češko ministarstvo zdravstva procjenjuje da 18.000 Čeha umre od posljedica pušenja svake godine i da oko dvije hiljade nepušača koji su izloženi duhanskom dimu umre od pasivnog pušenja.

Od srijede, kada se obilježava Svjetski dan bez duhana, kršenje zabrane povlači globu od 5.000 kruna (190 dolara).

Jakub Sterek, vlasnik kafea Liberal u Pragu, popularnog okupljališta pušača, kaže da se protivi zabrani.

"Teško je odmah predvidjeti posljedice. Pretpostavljam, međutim, da će u budućnosti biti drugačija klijentela", kazao je.

Stepan Ourecky kaže da će još pušiti, ali da bi mogao upražnjavati svoju naviku ispred kafića.

"Ili ću možda pušiti manje", kazao je 18-godišnji student.