Svijet
0

Češka prodala Amerikancima radar koji vidi "nevidljive avione"

NINA
Češka Republika prodala je SAD-u radar tipa "Vera", potvrdio je u današnjem broju češkog lista "Pravo" ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda.

Češka vlada je, zbog pritiska američke strane, prije tri mjeseca odustala od prodaje Kini tog radara, ranije zvanog "Tamara", poznatog po tome što otkriva i takozvane nevidljive američke letjelice tipa Stealth. Ova trgovina naišla je na otpor Amerikanaca koji se boje da bi radari "Vera" mogli pratiti američke avione koji operiraju u morski prolaz između Tajvana i Kine.

Protiv izvoza "Vere" u Kinu intervenirao je tada osobno šef američke diplomacije Colin Powell. Svoboda je izrazio nadu da će Češka, poslije prodaje "Vere" Amerikancima, moći ovaj radar izvoziti i u druge savezničke zemlje NATO-a. Ustvari, prodaja Amerikancima se može smatrati i pravim testom za ovaj radarski sistem jer jedino Pentagon raspolaže s "nevidljivim avionima" tj. aparatima koje ne registriraju klasični radari.

Kako se neslužbeno tvrdi, nekadašnja Čehoslovačka je izvezla u bivši Sovjetski Savez i savezničke zemlje u okviru Varšavskog ugovora oko 40 radarskih sistema "Tamara". U proljeće 1999. poslije obaranja jednog nevidljivog američkog aviona tokom bombardiranja Srbije nagađalo se da s ovim radarom raspolaže i vojska tadašnje Jugoslavije.