|

Češka: Praški aerodrom dobio naziv po Vaclavu Havelu

Češka: Praški aerodrom dobio naziv po Vaclavu Havelu
0
F
FENA
29.12.2011. u 21:48
1
komentara
0

dijeljenja
Češka: Praški aerodrom dobio naziv po Vaclavu Havelu
Češko državno akcionarsko društvo Aerodrom Prag registrovalo je naziv na engleskom jeziku sa imenom nedavno preminulog bivšeg predsjednika Vaclava Havela - Vaclav Havel Prague International Airport.
Naziv je registrovan 23. decembra, što, prema pisanju u četvrtak izdanja dnevnika Pravo, proizilazi iz nacionalne baze podataka zaštitnih znakova Agencije za industrijsku svojinu.

Ideju da praški aerodrom u Ruzinju dobije naziv po Vaclavu Havelu dao je prošle sedmice reditelj i producent Fero Feni i tu ideju je na internetu podržalo 70.000 osoba.

Potpisnicima se priključio niz ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Međutim, ima i protivnika, pa nekadašnji Havelov lični sekretar Vladimir Hanzel smatra da bi ime bivšeg šefa države prije trebalo da ponese neka kulturna ili obrazovna institucija.

Hanzel je u komentaru za dnevnik Pravo predložio da u praškoj četvrti Letna bude izgrađena biblioteka prema projektu arhitekte Jana Kaplickog.

Taj veoma neobičan projekat je izazvao velike polemike u Češkoj javnosti prije nekoliko godina, pa se od izgradnje odustalo.

Hanzel podsjeća da je Havel bio jedan od zagovornika izgradnje biblioteke i ona bi bila dostojna njegovog imena.

Kada se radi o zaštitnom znaku na engleskom koji je registrovao Aerodrom Prag, to se odnosi na niz usluga koje se pružaju putnicima u Ruzinju.

Na češkom jeziku je Aerodrom Vaclav Havel već registrovan u obliku internet adrese letistevaclavahavla.cz, na kojoj ljudi mogu da podrže upravo Feniovu peticiju, piše Pravo.

Taj internet domen je, prema dnevniku, vlasništo reklamne i marketinške agencije Graffitti Networks.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...