Ruski agenti
16

Češka osumnjičene za eksploziju u skladištu oružja povezala s trovanjem Sergeja Skripala

S. M.
Aleksandar Miškin i Anatolij Čepigov
Aleksandar Miškin i Anatolij Čepigov
Češke vlasti odlučile su protjerati ruske diplomate za koje sumnjaju da su učestvovali u eksploziji u skladištu oružja 2014. godine, u kojoj su poginule dvije osobe. Također, Češka tvrdi da su dva osumnjičena ruska agenta osobe koje su učestvovale u trovanju Sergeja Skripala.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije trebali bi razgovarati o tome tokom sastanka u ponedjeljak. Moskva je češkim diplomatama dala dan vremena za odlazak, a Češka Rusima 72 sata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je češku odluku odlukom "bez presedana" i "neprijateljskim činom".

"U svojoj želji da udovolje Sjedinjenim Državama u pozadini nedavnih američkih sankcija Rusiji, češke su vlasti u tom pogledu čak nadmašile svoje gospodare", kaže se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Češke vlasti kažu kako se vjeruje da su diplomate obavještajni operativci, optužbe koje su Rusi ocijenili neutemeljenim i apsurdnim.

Spomenuta eksplozija, koja se desila 16. oktobra 2014. godine, uništila je skladište municije u šumi u mjestu Vrbetice u Češkoj Republici.

Tom prilikom, popucali su prozori u obližnjim zgradama, a lokalne škole su evakuirane, dok su vozila hitne pomoći žurila na mjesto događaja. Posmrtni ostaci dvojice muškaraca (56 i 69 godina) koji su radili na tom mjestu pronađeni su više od mjesec kasnije.

Pretpostavljalo se da je eksplozija bila nesreća, međutim, mukotrpan detektivski rad čeških vlasti pokazao je prstom na Moskvu i jedinicu 29155 ruske obavještajne agencije GRU.

Češka policija identifikovala je dvojicu osumnjičenih u vezi s eksplozijom Aleksandra Miškina i Anatolija Čepigova, koji su također optuženi za umiješanost u trovanje u Salisburyju 2018. godine.

Sergej Skripal, bivši dvostruki ruski agent, i njegova kćerka Yulia otrovani su u Engleskoj, dok je Dawn Sturgess mjesecima kasnije ubio otrov novichok iz odbačene bočice parfema.

Istražno mjesto Bellingcat identifikovalo je osumnjičene iz Salisburyja, Ruslana Boširova kao Anatolija Čepigu, a Aleksandra Petrova kao Aleksandra Miškina, obojicu službenika GRU-a.

Češka policija povezala je fotografije osumnjičenih za eksploziju s dvojicom optuženih u Britaniji za trovanje u Salisburyju. Identifikovani su putem fotografija pasoša poslanih e-mailom Imex Grupi, kompaniji koja je upravljala skladištem.

U email-u se tražilo da dva muškarca iz Nacionalne garde Tadžikistana dobiju pristup mjestu radi inspekcijskog uvida. Priloženi su skenovi njihovih pasoša. Rečeno je da su muškarci Ruslan Tabarov iz Tadžikistana i Nicolaj Popa, državljanin Moldavije.

Fotografije na pasošima podudaraju se s fotografijama dvojice muškaraca koje je Britanija optužila za trovanje u Salisburyju. Muškarci su 13. oktobra rezervisali smještaj u Ostravi, u blizini skladišta municije, i planirali su ostati do 17. oktobra.

Eksplozija se dogodila 16. i tog dana oni su se uputili u Austriju kako bi s bečkog aerodroma krenuli u Moskvu. Čini se da vlasti ne znaju tačno kako je skladište uništeno. Američki State Department rekao je da stoji uz Češku u "čvrstom odgovoru protiv ruskih subverzivnih akcija na češkom tlu".

Ranije ove sedmice Sjedinjene Američke Države su protjerale 10 ruskih diplomata i uvele sankcije kao odgovor na hakovanje "SolarWinds" prošle godine, pritisak na Ukrajinu i miješanje u američke izbore 2020. godine.