Svijet
0

Češka olakšava strancima dobijanje radnih dozvola

FENA
Prag
Prag
Češko ministarstvo rada, pod pritiskom firmi, ublažava uvjete za zapošljavanje stranaca iz zemalja van Evropske unije (EU), među kojima su i Srbi na 10. mjestu najprisutnijih naroda, prenosi Tanjug.

Dobijanje radne dozvole za radnike iz zemalja van EU od početka ove godine je postalo veoma problematično jer je vlada liberalno konzervativnog premijera Petra Nečasa znatno postrožila uvjete.

Stranci su mogli da dobiju dozvolu najduže na pola godine, a pored toga su morali da dokazuju svoje obrazovanje.

Niz međunarodnih kompanija se, međutim, suprotstavilo novim pravilima jer ih to sprječava da angažuju deficitarne stručnjake.

"Imamo veliki nedostatak kvalifikovane radne snage, a ne možemo da ih angažujemo", kazala je za praški dnevnik "Lidove novini" (LN) Milana Jaburkova iz IBM-a.

Firme su putem organizacija kao što su Savez industrije i trgovine, Čekinvest i Američka privredna komora izvršili pritisak na Ministarstvo rada.

"Ti radnici stvaraju, ne samo nove kapacitete, nego i čuvaju ili otvaraju nova radna mjesta za Čehe", rekao je izvršni direktor Američke privredne komore u Českoj Viston Stejsi.

Ministarstvo je reagovalo tako što ovih dana mijenja uputstva za službe za zapošljavanje.

"Ubrzo će biti izdata precizna uputstva na koji način okružne filijale zavoda za tržište rada treba da realizuju politiku zapošljavanja stranaca", naveo je zamjenik ministra za rad Karel Mahotka u saopćenju za medije.

"LN" su saznale da će, umjesto šestomjesečne radne dozvole, stranci sa srednjoškolskim obrazovanjem moći da dobiju dozvolu na godinu, a oni sa fakultetom na dvije godine.