Svijet
0

Češka odbija nastavak ratifikacije Lisabonskog ugovora

FENA
Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg izjavio je u intervjuu za bečki Der Standard od četvrtka da njegova zemlja odbija nastavak ratifikacije Lisabonskog ugovora.

"Najprije se situacija treba smiriti, a onda naš ustavni sud treba provjeriti da li je Lisabonski ugovor uopće u saglasnosti sa češkim zakonodavstvom. To će trajati nekoliko mjeseci. Zatim ćemo vidjeti šta će biti dalje", rekao je Schwarzenberg.

Ministar je napomenuo da izjava sa samita Evropske unije koji danas počinje u Bruxellesu predviđa da se ratifikacija Ugovora nastavi, na šta "Češka neće pristati".

Schwarzenberg je upozorio kako je važno da sve institucije EU-a izbjegnu vršenje pritiska u tom smislu, jer bi to bilo kontraproduktivno.

"Pritisak je ionako već veliki i nije ga potrebno dodatno povećavati", naglasio je šef češke diplomatije.

Na konstataciju da će reformski ugovor biti jedna od glavnih tema češkog predsjedavanja EU-om u prvoj polovini iduće godine, Schwarzenberg je kazao da ne želi Evropu bez Irske i kako toj zemlji treba pružiti priliku da u miru razmišlja.

"Moramo Irskoj dati vremena. Vršiti pritisak bilo bi loše i najgluplje što se sada može učiniti", zaključio je on, prenose agencije.