Svijet
0

Češka nema plan nego scenarij za Gazu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Češki premijer Mirek Topolanek, koji trenutno predsjedava Evropskom unijom, demantirao je da ima "plan" u vezi s primirjem u Gazi i dodao da se radi o "scenariju" za pregovore povezane s otvaranjem prolaza u Gazi.

"U današnjim novinama sam pročitao da smo napravili plan. Nisam rekao nešto takvo", kazao je on na konferenciji za štampu posvećenoj prioritetima češkog predsjedavanja EU-om.

"Rekao sam da imamo, zahvaljujući našim konsultacijama, izvjestan scenarij koji bi eventualno mogao dovesti do primirja u Gazi", precizirao je on.

"Postoji mogućnost da se vode pregovori i nađe rješenje, a to je povezano s otvaranjem prolaza prema pojasu Gaze", kazao je Topolanek, odbivši da iznese detalje o tom "scenariju".

"Niko nije došao do rješenja već 60 godina, a u ovom trenutku se razgovara kako bi se zaustavili sukobi. Scenarij je da se pregovara sa svim akterima spora, direktno, kao i indirektno", dodao je.

Premijer je u ponedjeljak o ovom scenariju razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

U utorak je Topolanek izjavio da je obavio dugi telefonski razgovor s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.