Svijet
0

Češka: Najavljena tri skupa protiv neonacista

FENA
Predstavnici Židovske zajednice u Pragu i udruženje za zaštitu ljudskih prava najavili su za 10. novembar tri skupa kako bi spriječili neonaciste da na godišnjicu Kristalne noći prođu starom Židovskom četvrti.

Tri najavljena skupa trebalo bi da se održe u različito doba dana, prenijela je češka agencija ČTK.

Namjera radikalnih desničara da se okupe u Židovskoj četvrti, upravo na godišnjicu početka holokausta, izazvala je u českoj javnosti mnogo kritika.

Gradske vlasti najprije su zabranile okupljanje, praški sud je zatim zabranu ukinuo, da bi gradska skupština ponovo zabranila skup. Kako tvrde pripadnici neonacističkih organizacija, gradska skupština u skladu sa zakonom ne može ponovno zabrani ono što je sud već odobrio.

Organizatori neonacističkog skupa zatim su odredili još osam trasa kojima bi se kretali 10. novembra ako ne budu mogli da se okupe u Židovskoj četvrti.

Međutim, kako je rekao gradonačelnik Praga Pavel Bem, gradske vlasti žele zabraniti okupljanje neonacista na Kristalnu noć na bilo kojoj lokaciji, makar i upotrebom oštrijih mjera.

Židovska udruženja, organizacija za zaštitu ljudskih prava "Tolerancija" i građani žele da svojim skupovima zauzmu mjesto neonacistima i tako onemoguće njihovo okupljanje.

Akciju neonacista kritizira i veliki broj političara, među kojima i češki predsjednik Vaclav Klaus, koji je rekao da vlada ne može ostati pasivna u ovakvom slučaju. Isto misli i predsjednik Svjetskoga židovskog kongresa Ronald Lauder, koji se s Klausom sastao u Pragu.

Neonacisti su 2002. prošli praškim Židovskom četvrti, ali su ih iduće godine u tome spriječili građani.

Na takozvanu Kristalnu noć 1938. godine u Njemačkoj je počeo veliki progon Židova, nekoliko desetaka ih je ubijeno, dok je 30.000 poslano u koncentracione logore.