Svijet
0

Češka: McDonald's slavi godišnjicu i rekord

FENA
Kompanija "McDonald's", koja u Češkoj ima 72 restorana brze hrane, povećala je prošle godine promet 13 posto, na 2,58 milijardi kruna, odnosno 92 miliona eura, izjavio je direktor "McDonald'sa'' za Češku Arnaud Burlin.

On je u Pragu rekao da se profit "McDonald'sa" u Češkoj, gdje su prisutni već 15 godina, kreće od nula do pet posto prometa, što je uobičajeno za restorane tog tipa. U Češkoj prošle godine nije otvoren ni jedan novi restoran iz lanca "McDonald's", ali su postojeći ipak privukli 7,5 miliona gostiju više nego 2005. godine, javio je u subotu Tanjug.

Bar jedan artikal iz jedinstvenog svjetskog menija u Češkoj je kupilo 44,5 miliona ljudi. Za ovu godinu, kako su najavili, firma planira da otvori četiri nova restorana, od kojih jedan na praškom aerodromu "Ruzinje".

"Pokazuje se da češko tržište i dalje ima izuzetan razvojni potencijal", ukazao je Burlin.

Prema njegovim riječima, promet će ove godine porasti za još 15 do 20 posto. U vezi sa planiranim povećanjem poreza na dodatu vrijednost sa pet na devet posto, Burlin nije isključio mogućnost poskupljenja "mekovih" jela.

"Još se ne zna za koliko, a dio troškova snosit ćemo sami", predočio je on.

Kompanija "McDonald's'' je na češkom tržištu prisutna deceniju i po i prva je međunarodna firma koja je u toj zemlji otvorila svoj restoran. Od 72 restorana, tri četvrtine posluje u formi franšize, odnosno davanja licence za rad češkim preduzetnicima.

Od ostalih međunarodnih restorana, u Češkoj je prisutan KFC, sa 43 objekta, a u manjoj mjeri je zastupljen i proizvođač sendviča "Subway''.

Idućeg mjeseca svoj nastup na češko tržište planira i svjetska "špagete" mreža "Sbarro''. Drugi lanci restorana se i dalje klone češkog tržišta, kao na primjer američki "Burger King".