{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Češka koalicijska vlada na testu u parlamentu

F
21.12.2010. u 16:20
0
0
Češka koalicijska vlada na testu u parlamentu
0
Češka koalicijska vlada na testu u parlamentu
Vaclav Klaus
Češka koalicijska vlada suočava se u utorak s prvim ozbiljnim testom, glasanjem o povjerenju u parlamentu, nakon korupcijskog skandala i ostavke jednog ministra.
Jedan od koalicijskih partnera, centristička stranka Javni poslovi, još se nije opredijelila kako će glasovati, dovodeći u pitanje rezultat, koji bi prema analitičarima trebalo da ide u prilog vladajućoj koaliciji.

Pred glasanje o nepovjerenju vladi češki predsjednik Vaclav Klaus, sastao se s liderima sve tri koalicijske stranke i rekao da se politička kriza vlade tiče i njega, prenijele su agencije.

Glasanje o povjerenju vladi zatražila je opozicijska Socijaldemokratska stranka (CSSD), dan nakon što je ministar za okoliš Pavel Drobil podnio ostavku zbog optužbi da je pokušao prikriti korupciju u svome ministarstvu.

Prema pisanju čeških medija, Drobil je pokušao "gurnuti pod tepih" optužbe da su njegovi bliski suradnici pokušali preusmjeriti tokove novca u državni fond za okoliš.

Opozicija i mediji ocijenili su da je cilj ovih mahinacija, pokažu li se istinitima, bilo osiguravanje sredstava za stranku Građanski demokrati (ODS) premijera Petra Nečasa, u kojoj je Drobil zamjenik predsjednika.

Vladajuća koalicija, koju čine tri stranke, ima u donjem domu parlamenta 118 od 200 mjesta, pa se očekuje da će "preživjeti" glasanje o povjerenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: