Svijet
0

Česi žele da Srbija zatraži status EU kandidata

FENA
Republika Češka, koja će u prvom polugodištu 2009. godine predsjedavati Evropskom unijom, želi da Srbija zatraži status kandidata za ulazak u EU u toku iduće godine, izjavio je u četvrtak jedan visoki češki zvaničnik.

"Želimo da Srbija iduće godine zatraži status kandidata za ulazak u EU i počne ozbiljan dijalog s njom", izjavio je zamjenik premijera zadužen za evropske poslove Alexandr Vondra na specijalnoj internetskoj stranici www.euroscop.cz.

"Mislim da se u vezi s tim slažemo sa Šveđanima. Ja osobno komuniciram sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom koji je priznati stručnjak za Balkan", dodao je Vondra.

Švedska će predsjedavati Evropskom unijom u drugom polugodištu 2009.

"U našem je interesu da Zapad, a ne Kremlj, bude Beogradu centar gravitacije", ocijenio je zamjenik češkog premijera.

Vondra je naveo da postoje "sumnje" nekih evropskih zemalja u vezi s proširenjem EU-a. Nasuprot tome, Češka računa da će iskoristiti svoje predsjedavanje EU-om da obilježi petu godišnjicu proširenja iz 2004. godine, koje je "imalo prednosti ne samo za nove zemlje nego i za Evropu".

Početkom septembra predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ocijenio "mogućim" da Srbija 2009. dobije status kandidata za ulazak u EU ako do tada budu ispunjeni svi uvjeti.