Svijet
0

Česi slave 90. godišnjicu osnivanja države

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Česi su u ponedjeljak počeli s dvodnevnim proslavama kojima se obilježava 90. godišnjica osnivanja njihove prve nezavisne države, bivše Čehoslovačke. U okviru slavlja, zemlja planira izvesti svoju prvu vojnu paradu od komunističke ere.

Češki i slovački predsjednici, Vaclav Klaus i Ivan Gasparovic u ponedjeljak planiraju položiti vijence na kip bivšeg čehoslovačkog prvog predsjednika, Tomaša Masarika, javila je DPA.

Češki i slovački lideri također bi trebali prisustvovati otvaranju izložbe u nacionalnom muzeju posvećenu 90. rođendanu bivše Čehoslovačke.

Među vodećim eksponatima na izložbi koji prikazuju istoriju zemlje prije Drugog svjetskog rata su tri od četiri originalna primjerka takozvanog Minhenskog sporazuma kojim su evropske sile dale Hitleru vlast nad djelovima Čehoslovačke nastanjenim Nijemcima uoči izbijanja rata.

U utorak, češka vojska, policija i spasilačke službe planirju izvesti svoju prvu paradu u 23 godine, s tenkovima, borbenim vozilima i borbenim avionima koji bi nadlijetali grad.

Parada bi prekinula saobraćaj na dijelu glavne ceste koja vodi do praškog međunarodnog aerodroma i momentalno bi prekinula zračni saobraćaj u podne.

Čehoslovačka je osnovana 28. oktobra 1918. kao jedna od država osnovanih nakon raspada Austrougarske imperije po završetku Prvog svjetskog rata.

Čehoslovački lideri, predvođeni Masarikom, osnovali su državu uz pomoć američkog predsjednika Woodrowa Wilsona, koji se zalagao za samoopredjeljenje malih naroda na Pariškoj mirovnoj konferenciji 1918.-1919.

Česi i Slovaci razišli su se mirno 1. januara 1993. nakon što su živjeli skoro 75 godina u zajedničkoj državi.

Dok Česi slave osnivanje bivše Čehoslovačke kao svoje prve nezavisne države, proslave u Bratislavi znatno su skromnije.