{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Černobilska nuklearna elektrana pod čelikom

S
18.9.2007. u 13:40
0
0
Černobilska nuklearna elektrana pod čelikom
0
Černobilska nuklearna elektrana pod čelikom
Vlasti u Ukrajini odobrile su projekt po kojem će se "čeličnim pokrivačem" prekriti radioaktivno mjesto u Černobilu - nuklearna elektrana. Mjesto najveće nuklearne katastrofe u Evropi još uvijek sadrži 95% radioaktivnih ostataka i goriva od nesreće koja se dogodila 1986. godine.
Ukrajinske vlasti odobrile su izgradnju ogromnog čeličnog pokrivača kojim će se zapečatiti mjesto velike nuklearne katastrofe u Černobilu, prenio je u utorak BBC.

Ukrajina je unajmila francusku kompaniju koja će oronuli betonski omotač oko nuklearne elektrane zamijeniti čelikom. Cijeli reaktor, koji je 1986. godine prouzrokovao najveću nuklearnu katastrofu u Evropi, bit će pod čeličnim plaštom.

Prema procjenama, cijeli projekt bi trebao koštati oko 700 miliona funti, a izrada čeličnog pokrivača trebala bi biti gotova za pet godina.

Nakon toga, vlasti kažu da će biti u mogućnosti rastaviti reaktor.

"Danas je vjerovatno prvi dan kada možemo svijetu pogledati u oči i reći da smo napokon pronašli način da riješimo problem koji se zove Černobil", izjavio je ukrajinski predsjednik Viktor Yushchenko.

Čelična konstrukcija koju grade Francuzi bit će u obliku kupole i to 190 metara širine te 200 metara dužine. Prekrivat će reaktor koji još uvijek sadrži radioaktivno gorivo koje je bilo uzrok nesreće iz 1986. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: