25 godina poslije
0

Černobil za turiste ili kako izmusti katastrofu do posljednjeg novčića

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pripyat, grad čiji stanovnici su za sobom u žurbi ostavili sve u bijegu od smrti i kojima je rečeno da će za tri dana biti u prilici da se vrate, nakon 25 godina i zvanično će otvoriti vrata turistima iz svih dijelova svijeta. Ukrajinska vlada odlučila je da ovaj grad, koji se nalazi veoma blizu nekadašnje nuklearne elektrane Černobil, zajedno sa još nekim lokalitetima, pretvori u turističku destinaciju od koje će zarađivati.

Do 2015. planira se gradnja ogromnog betonskog oklopa kojim će se obložiti nuklearka i zaustaviti zračenje, a potom će krenuti i organizovane turističke ture iz Kijeva.

Oko 6.000 turista, uglavnom Evropljana, godišnje posjeti ovaj, kako za zovu, grad duhova. Te posjete su privatne i lokalne vlasti ih ne sankcionišu. I danas tu postoji "zona smrti" u radijusu od 30 kilometara, a svi oni koji se usude tu zakoračiti moraju predati svoje pasoše i potpisati da pristaju da ukrajinske vlasti ne odgovaraju za eventualne posljedice.

Potom kreću u posjetu statui Iwo Jima, posvećenoj 29 vatrogasaca koji su smrtno stradali hladeći reaktore elektrane.

Nivo radijacije mjeri se Gajgerovim brojačem i varira od one koja nije štetna u Pripyatu do one koja može izazvati trajne posljedice u blizini reaktora 4, mjesta nuklearne katastrofe.

Pripyat je, kažu svjedoci, zaista nevjerovatno mjesto. Kao da je s druge planete, vremenska kapsula. Prekriven je prašinom i sve stvari su skoro netaknute, podsjećaju vas na trenutke u kojima su njegovi stanovnici, oko 50.000 njih, bili prisiljeni da 1986. što brže pobjegnu.

Turisti mogu posjetiti stravično prazne zgrade, stanove, dvorane, bazene, dom kulture i druge dijelove grada, vidjeti dijelove odjeće, obuće, knjige, novine, plakate iz osamdesetih, te znakove upozorenja za djecu da štede struju i grijanje.

Dosadašnje turističke ture nisu nimalo bezbjedne niti jeftine. Četverosatni obilasci koštaju od 150 dolara, ako ste u grupi, do 400 dolara za individualne.

Sergii Mirnyi, komandant izviđačkog voda za slučaj radijacije iz 1986, optužuje ukrajinsku vladu da pokušava "izmusti nesreću" u Černobilu do posljednjeg dolara turista. On je mišljenja da bi reaktor trebao postati spomenik za ekološku edukaciju.

"Turizam u Černobilu nesumnjivo može donijeti novac, ali ja sam uvjeren da može mnogo više od toga", kazao je novinarki magazina "Budget Travel".