|

Ceremonija čišćenja Kabe zemzem i ružinom vodom

Ceremonija čišćenja Kabe zemzem i ružinom vodom
34
A
Anadolija
29.11.2012. u 13:25
0
komentara
34

dijeljenja
Ceremonija čišćenja Kabe zemzem i ružinom vodom
Muslimansko svetište Kaba oprana je zemzem i ružinom vodicom nakon ovogodišnjeg hodočašća koje je obavilo oko četiri miliona muslimana.
Kamere agencije Anadolija su zabilježile ovaj događaj, koji se prakticira svake godine u mjesecima muharremu i sabanu po hidžretskom kalendaru i predstavlja veliki događaj koji prati veliki broj zainteresiranih.

Ljudi se već u večernjim satima počinju sakupljati ispred Kabe i čekaju početak ceremonije. Mobilni telefoni i kamere bivaju pripremljeni za snimanje ovog događaja. Novinari AA su snimili ovaj događaja zajedno s drugim pojsetiteljima.

Snage sigurnosti su nakon klanjanja sabah-namaza osigurale prostor oko Kabe. Putem, koji je napravljen između palače kralja Abdullaha i Kabe, prošao je guverner Makke princ Khaled Al-Faisal, koji je također prisustvovao ceremoniji.

Nakon što su muslimani, koji su došli da prate ovaj događaj, proučili dove, otvorena su vrata Kabe. Naime, ceremonija otvaranja vrata Kabe odvija se tako što se svakog petka imam Kabe nakon hutbe na pokretnom minberu polako kroz narod približi vratima. To približavanje traje oko pola sata.

Ovaj put, princ Halid, imam Kabe Šeyh Abdurrahman bin Abdulaziz Al Sudais, kao i nekoliko ministara i predstavnika diplomatskih misija su otvorili vrata Kabe. Nakon otvaranja, uslijedio je ulazak u Kabu pomoću stepenica. Nakon toga su princ Halid i ostali visoki dužnosnici sa krpom namočenom zemzem i ružinom vodicom, počeli pranje unutrašnjosti Kabe. Čišćenje je nastavljeno pranjem spoljašnjeg dijela Kabe.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.