Funkcionalnost FBiH
29

Čengić poručio Schmidtu: Dokažite da snage koje vas ismijavaju kao političara nisu u pravu

S. M.
Irfan Čengić
Irfan Čengić
Novoizabrani zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Irfan Čengić je zatražio od Doma naroda FBiH da sada konačno usvoji njegov prijedlog izmjena i dopuna zakona o povećanju invalidnina, u skladu sa rokovima koje je nametnuo Christian Schmidt, a apel je uputio i Schmidtu.

On je naveo da je Vlada Federacije BiH u nacrt novog zakona uključila izmjene i dopune zakona o povećanu invalidnina, koje je on predložio, a koje su ranije usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ali ne i u Domu naroda.

Čengić je predložio da osnovica u smislu povećanja invalidnina bude 80 posto minimalne plate, a ne nominalni iznos.

"Meni je drago da je Vlada Federacije BiH uvidjela da su pogriješili osnovicu od 80 posto i kad su nominalnim iznosom fiksirali iznose prava osoba sa invaliditetom", rekao je Čengić.

Međutim, kako to još nije usvojeno zatražio je reakciju predsjedavajućeg Doma naroda i Christiana Schmidta, koji je nametnuo rok od 30 dana za usvajanje zakona u Domu naroda, nakon što bude usvojeno u Predstavničkom domu.

"Te moje izmjene su usvojene u Predstavničkom domu FBiH i čekaju se na Domu naroda FBiH i pozivam Tomislava Martinovića predsjedavajućeg Doma naroda FBiH da ima mrvu empatije prema osobama sa invaliditetom i da stavi na dnevni red u skladu s novim nametnutim ustavom Christiana Schmidta jer je prošlo stotinu dana od kada je on usvojen u Predstavničkom domu. Pa čak je prošlo i 45 dana od dana nametanja", kazao je Čengić.

S tim u vezi, pozvao je visokog predstavnika da reaguje.

"Ukoliko to ne učini onda će pokazati da su snage koje ga ismijavaju kao diplomatu i političara potpuno u pravu. A da njegove izmjene koje imaju za cilj prolaznost zakona kroz Parlament apsolutno ne funkcionišu", rekao je Čengić.