The Times
0

Čemu služi G-8?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Samit Grupe osam (G-8) u ponedjeljak privlači veliku pažnju britanskih dnevnik a uvodničar The Timesa piše da samit u Japanu ima sva obilježja skupa na kome se mnogo htjelo i započelo, ali malo postiglo.

Svjetski čelnici će razgovarati, između ostalog, o Zimbabveu, mogućoj globalnoj recesiji, cijenama nafte i klimatskim promjenama - ukratko, prijeti im opasnost da se prenapregnu.

Sudbina je sličnih samita da budu precijenjeni - državnici, ali i aktivisti i demonstranti čije je prisustvo na sličnim skupovima posljednjih godina postalo neizbežno, imaju napuhano viđenje vlastite sposobnosti da čine dobra djela.

Samit koji danas počinje trebalo bi zato da predstavlja povratak nekim temeljnim principima.

Suočeni s globalnom ekonomskom krizom, lideri G-8 trebalo bi, ocjenjuje Times, da kolektivnu pažnju posvete upravljanju svjetskom privredom i problemima koje svi osjećamo.

The Independent se slaže da samit G-8 ima predugačak dnevni red, koji pokriva i sve i ništa. List, međutim, ocjenjuje da bi prioritet za okupljene lidere trebalo da bude glad u Africi i Aziji, problem koji G-8, prema Independetu, može riješiti relativno lako.

Sve zemlje G-8 mogle bi, naprimjer, pojačati finansijsku pomoć poljoprivrednim projektima u Africi i istovremeno ispuniti obećanje koje su dale prije tri godine na samitu u Škotskoj da će povećati ukupnu pomoć Africi.

Kada bi proizvodnja hrane u Africi porasla za svega nekoliko procenata, milionima ljudi bi bilo bolje. Masovna glad u Africi je mnogo skuplja kada se rješava post factum, nego preventivno, investicijama, ističe Independent.