Veliki izazov
49

Čelnik Ujedinjenih nacija: Koronavirus je najveći test od Drugog svjetskog rata

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres kazao je da je trenutna pandemija koronavirusa najveći izazov od Drugog svjetskog rata. Kazao je i da bi ova situacija mogla dovesti do recesije.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa širom svijeta sada se približava 860.000, a smrtno je stradalo više od 42.000 ljudi. Broj smrtnih slučajeva u SAD-u sada je veći od 4.000, veći od broja smrtnih slučajeva u Kini, gdje je epidemija počela krajem prošle godine.

U Americi je zaraženo više od 189.000 ljudi, Španija, koja je druga u Evropi po broju zabilježenih smrtnih slučajeva, jučer je zabilježila novih 849 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata, što je najveći broj u jednom danu. U Velikoj Britaniji umrlo je ukupno 1.789 osoba, a među žrtvama je bio i 13-godišnji dječak.

"Novi koronavirus napada društva u njihovoj srži. Oduzimajući živote i sredstva za život. Koronavirus je najveći test s kojim smo se suočili od osnivanja Ujedinjenih naroda", kazao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres i pozvao na hitan zdravstveni odgovor na suzbijanju prijenosa i okončanju pandemije.

Guterres je pozvao i industrijski razvijenije zemlje da pomognu onima koje su manje razvijene. Naime, izvještaj UN-a procjenjuje da bi zbog epidemije moglo biti izgubljeno 25 miliona radnih mjesta širom svijeta.

Američki predsjednik Donald Trump već je najavio potrebu za značajnim proširivanjem smjernica za socijalno distanciranje rekavši da će ljudi morati ostati kod kuće onoliko koliko mogu, još mjesec.

Konferenciji u Bijeloj kući pridružili su se i medicinski stručnjaci kako bi uvjerili Amerikance koliko je ova pandemija opasna. Objasnili su da je cilj smanjiti broj novih slučajeva u žarištima, posebno u New Yorku.

Ali čak i uz stroge mjere Bijela kuća predviđa da će između 100.000 i 240.000 Amerikanaca umrijeti od pandemije koronavirusa.

Koji su najnoviji događaji širom svijeta?

Italija je i dalje najgore pogođena zemlja na svijetu. Podaci pokazuju da je broj umrlih prešao 12.000. Francuska je u posljednja 24 sata zabilježila 499 novih smrtnih slučajeva. To je najveći dnevni porast takvih smrti u Francuskoj od početka epidemije.

U Belgiji je umrla 12-godišnja djevojčica. Smatra se da je najmlađa žrtva koronavirusa u Evropi. Belgija je izgubila ukupno 705 ljudi.

U Velikoj Britaniji je u ponedjeljak u bolnici umro 13-godišnji dječak iz južnog Londona.

U Rusiji je vlast donijela nove sigurnosne mjere i paket zakona koji uključuje i do sedam godina zatvora zbog ozbiljnih kršenja pravila karantina.