Svijet
0

Čelnici ZND-a na samitu u St. Petersburgu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lideri Zajednice nezavisnih država (ZND), organizacije nastale nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, okupili su se na neformalnom samitu u St. Petersburgu u Rusiji.

To je prvi samit ZND-a kojem će domaćin tokom vikenda biti novi ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Dopisnik BBC-a iz Moskve javlja kako sve ukazuje na to da će tokom razgovora na samitu u središtu pažnje biti sastanci predsjednika Medvedeva s kolegama iz Gruzije i Ukrajine - jer su to dvije zemlje s kojima Moskva vodi nekoliko sporova.

Predsjednik Medvedev je u takvoj klimi rekao svome ukrajinskom kolegi Viktoru Juščenku u petak da bi Ukrajina prekršila sporazum o prijateljstvu s Rusijom ako bi ušla u NATO, saopćio je poslije sastanka dvaju čelnika ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Tokom sastanka Medvedev je pozvao vladu u Kijevu da ne poduzima jednostrane korake u iseljavanju ruske mornarice iz baze u Sevastopolju, koju Rusija koristi na osnovu ugovora o zakupu ove crnomorske luke na ukrajinskoj obali.

Skup je najavljen u medijima kao težak test za novog ruskog predsjednika: u odnosima s Gruzijom zbog proruskih pokrajina u toj zemlji (Abhazije i Južne Osetije) koje traže nezavisnost i zbog nastojanja i Gruzije i Ukrajine da uđu u NATO usprkos jakom protivljenju Moskve.

Sastanak Medvedev - Saakašvili tokom samita u Santk Peterburgu bit će i prilika da se razgovara o razlikama u stavovima Rusije i Gruzije u atmosferi povećane napetosti oko Abhazije.

Ruski zvaničnici kažu kako očekuju "ozbiljne i pribrane" razgovore, dok je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izrazio nadu da je napredak moguć - iako se još jasno ne vidi dodirna tačka u stavovima dviju zemalja.

Kremlj je priznao da će i razgovori s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom biti "teški".

Kao i u slučaju Gruzije, Moskva je zabrinuta zbog ukrajinske želje da uđe u NATO kao i zbog pitanja dugoročnog prisustva pripadnika ruske mornarice u crnomorskim lukama u Ukrajini.