Svijet
2

Čelnici Kanade: Amerikancima bismo prostrli crveni tepih, ali vjerovatno neće biti egzodusa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Svaki dan više od 300.000 osoba pređe najdužu međudržavnu granicu na svijetu, onu između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Ovaj bi se broj, ako je suditi prema glasnim reakcijama nakon pobjede Donalda Trumpa, mogao drastično povećati.

Amerikanci koji su prestrašeni zbog pobjede Dolanda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u masovno se deklarišu kao potencijalni imigranti u Kanadu.

Da je sve više od pukog popularnog hita na internetu pokazuje izjava načelnika okruga Nijagarini vodopadi Jima Diodatija koji je izjavio da bi Amerikancima rado pružio ruke dobrodošlice.

"Pred njih bismo prostrli crveni tepih, ali ne mislim da će se desiti masovni egzodus. Američki duh je jak, a ovo što proživljavaju je izuzetno emotivan moment. Ono što ja mislim jeste da stvari nikada nisu toliko loše kao što se čini", rekao je Diodati.

Kanađanka Priyanka Varkay, jedna od posjetiteljki Nijagarinih vodopada, misli da bi priliv južnih susjeda bio dobar za kanadsku ekonomiju, ali da bi loše utjecao na odnose između Ottawe i Washingtona, prenosi BBC.

Ipak, simptomatična je činjenica da je vladina web stranica za ispunjavanje uslova sticanja kanadskog državljanstva pala zbog posjećenosti nekoliko minuta nakon proglašenja pobjednika američkih izbora.