{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čelnici EU o jedinstvenom tržištu

F
1.3.2009. u 14:26
0
0
Čelnici EU o jedinstvenom tržištu
0
Čelnici EU o jedinstvenom tržištu
Jedinstveno evropsko tržište treba iskoristiti kao polugu za privredni rast i zapošljavanje, a odmrzavanje kreditnih linija ključno je za uspjeh fiskalnih mjera koje su poduzele zemlje članice za izlazak iz krize, stoji u nacrtu dokumenta o kojem će u nedjelju raspravljati čelnici zemalja članica EU na vanrednom i neformalnom samitu u Briselu.
- Treba maksimalno iskoristiti jedinstveno tržište kao motor za privredni oporavak da bi se potaknuo rast i zapošljavanje, stoji u nacrtu dokumenta, koji je pripremilo češko predsjedništvo.

Unatoč činjenici što su zemlje članice namijenile milijarde eura za spašavanje financijskog sistema kako se kriza ne bi prelila na realnu privredu, banke još odbijaju kreditirati privredu.

- Države članice EU priznaju da je odmrzavanje kreditnih linija ključno za efikasnost fiskalnih poticaja koje su poduzele, kaže se u nacrtu dokumenta.

U nacrtu dokumenta traži se usklađivanje svih mjera koje države članice poduzimaju, kako one ne bi išle na štetu drugih članica. Također se očekuje da će zemlje članice pozdraviti dokument Evropske komisije u kojem se traži koordinacija mjera za pomoć automobilskoj industriji, koja se zbog smanjene prodaje automobila našla u golemoj krizi. U tom sektoru je zaposleno 12 miliona ljudi, prenosi Hina.

Ovaj samit je sazvan u vrijeme međusobnih optužbi da protukrizne mjere pojedinih zemalja predstavljaju protekcionizam i štete jedinstvenom unutarnjem tržištu. Najviše pažnje proteklih sedmica izazvala je najava francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o davanju 7,8 milijardi eura kredita francuskim proizvođačima automobila, uz uvjet da ne zatvaraju tvornice u Francuskoj. Taj je plan oštro kritizirala Češka i još neke zemlje, držeći da se radi o protekcionističkim mjerama koje potkopavaju jedinstveno tržište.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: