Vojska SAD-a
34

Čelnici američke vojske: U zračnim udarima izbjegnuti ruski vojni ciljevi

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa jasno je poručila da smatra Moskvu saučesnikom u posljednjem sumnjivom napadu hemijskim oružjem u Siriji, ali planeri Pentagona pokušali su da izbjegnu ruske vojne ciljeve u posljednjim zračnim udarima po Siriji.

Kako je izjavio general John Dunford, načelnik Združenog štaba američke vojske, u udarima su pogođene tri mete povezane s programom hemijskog oružja sirijskog predsjednika Bashar al-Assada - naučnoistraživački centar u blizini Damaska, magacin naoružanja zapadno od Homsa i treća lokacija koja uključuje komandni položaj i objekat za skladištenje vojne opreme u istoj regiji.

Izgleda da si ti udari bili znatno dalje od lokacija na kojima se nalazi rusko vojno osoblje ili oprema.

"Kada je riječ o ruskim brigama, mi smo odredili te mete kako bismo izbjegli rizik uvlačenja ruskih snaga u sukob", izjavio je Dunford.

I Dunford i američki ministar odbrane Jim Mattis istaknuli da zračni udari nemaju za cilj uvući Ameriku dublje u sirijski rat.

"Večerašnji udari po njihovim metama očigledno imaju za cilj degradirati sposobnost sirijske vojne mašinerije da stvori hemijsko oružje i da unazade taj program", izjavio je Mattis.

"Nije bilo nikakvih pokušaja da se proširi taj set ciljeva", kazao je.

Dunford je naglasio da američka vojska nije koordinirala nikakve planove s Rusima uoči sinoćnjih zračnih udara, ali je kazao da postoji dugotrajni "dekonfliktni stav" kako bi se poručilo Moskvi da ima regija u kojima Amerikanci, Francuzi i Britanci provode operacije, prenosi AFP.