U organizaciji EUPM-a
0

Čelnici Agencija za provođenje zakona na putovanju u North-Rhine Westphaliu

FENA
Policijska misija Evropske unije (EUPM) i predstavnici pokrajine North-Rhine Westphalia organizirali su studijsko putovanje za čelnike bosanskohercegovačkih agencija za provođenje zakona od 4. do 8. novembra.

“Kolege iz BiH su svjesni izazova s kojima se suočavaju u višeslojnom i složenom sistemu, kao i praktičnih prepreka na koje uslijed toga nailaze u svakodnevnom radu", izjavio je komesar Stefan Feller, šef Policijske misije EU.

“Putovanje je stoga ponudilo brojne prilike za usporedbu i identifikaciju najboljih praksi u radu, te poslužilo kao platforma za pronalaženje rješenja koja će odgovarati potrebama BiH”, kazao je Feller.

“Fasciniran sam bliskošću funkcioniranja policije i tužiteljstva u ovako složenom sistemu. Vjerujem da bi se ovaj oblik saradnje trebao primijeniti u BiH”, izjavio je Milorad Barašin, glavni tužitelj BiH, i dodao: “Tužiteljstvo i policija moraju biti u stalnoj vezi. To se može postići samo timskim radom, što je glavni cilj ove grupe.”

Direktor Policije RS-a Uroš Pena je izjavio da sistem provođenja zakona u Njemačkoj služi kao savršen primjer kako agencije s različitih nivoa mogu uspostaviti tijesnu saradnju.

“Također moram pohvaliti njihov sistem razmjene podataka i iznimno ozbiljan pristup borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala”. kazao je Pena.

Pohvalivši dosadašnju saradnju između policijskih snaga Njemačke i BiH, direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić je naglasio da je “saradnja s Njemačkom kao zemljom sa složenim policijskim ustrojstvom važna, posebno u cilju završavanja policijske reforme u BiH”.

Direktor SIPA-e Mirko Lujić je u ime svojih kolega zahvalio komesaru Felleru i Ingu Wolfu, ministru unutrašnjih poslova North-Rhine Westphalia, za organizaciju ove korisne posjete. “Vjerujem kako se iskustva kolega iz Njemačke o načinima koordinacije borbe protiv organiziranog kriminala trebaju primijeniti u BiH, u mjeri u kojoj je to moguće”, kazao je Lujić.

Kako je saopćeno iz EUPM-a, poboljšanje saradnje, komunikacije i koordinacije, kao ključni preduvjet uspješnije borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, u fokusu je zajedničke pomoći koju su Policijska misija EU i Odjel za pravosuđe SAD-a - ICITAP, pružali čelnicima agencijama za provođenje zakona protekle godine.