Mihail Saakašvili
0

Čelnici Abhazije i Južne Osetije "etnički čistači"

FENA
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili nazvao je u utorak u Bruxellesu aphazijske i južnoosetijske lidere "etničkim čistačima", izrazivši sumnju u uspjeh razgovora koji u srijedu počinju u Ženevi.

"Te ljude ne smatramo političarima, jer su to za nas etnički čistači i kriminalci", kazao je Saakašvili na konferenciji za štampu koju je održao s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Uoči početka razgovora o Abhaziji i Južnoj Osetiji u Ženevi, gruzijski predsjednik je ocijenio kako je nemoguće da Moskva i Tbilisi pregovaraju dok Moskva drži svoje trupe u gruzijskim separatističkim regijama.

On je optužio Rusiju da postavlja "nelegalne baze i nelegalne kontrolne tačke i ruga se međunarodnom pravu", javio je AFP.

Prema riječima jednoga visokog evropskog diplomata bliskog pregovorima u Ženevi, aphazijski i južnoosetijski predstavnici bi trebalo da učestvuju u razgovorima na nivou dviju radnih grupa, ali ne na nivou plenarnih sjednica.

U razgovorima kojim će kopredsjedavati EU, UN i OSCE, treba da učestvuju Gruzija, Rusija i SAD.

Rusija je prošle sedmice povukla svoje trupe iz tampon zona između dviju separatističkih regija, kako se obavezala 8. septembra, ali je upozorila da će zadržati oko 7.600 ljudi u Abhaziji i Južnoj Osetiji čiju je nezavisnost priznala poslije sukoba s Gruzijom koja je početkom augusta pokušala preuzeti kontrolu nad separatističkim teritorijima.