Stav Pakistana
0

Ćelija Al-Qaide stoji iza napada na Marriot

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Istražitelji misle da je jedna ćelija Al-Qaide u Islamabadu izvela u subotu samoubilački napad koji je uništio hotel Marriot u središtu glavnog grada Pakistana i ubio najmanje 60 osoba.

U subotu navečer, samoubica je aktivirao eksploziv u velikom kamionu ispred sigurnosne rampe luksuznog hotela i pretvorio ga u ugljenisanu ruševinu.

Policajci misle da su teroristi skupili moćnu bombu od 600 kilograma eksploziva u nekom skrovištu u gradu, jer su policija i vojska pretresle sve kamione na ulazu u Islamabad, na kontrolnim tačkama postavljenim kada je počeo val samoubilačkih napada u kojem je u cijeloj zemlji ubijeno oko 1.300 ljudi i koji se pripisuju pakistanskim talibanima bliskim mreži Osame bin Ladena.

Vjerovatno je eksploziv prebacivan u malim količinama iz plemenskih zona na sjeverozapadu Pakistana, zaključio je jedan visoki zvaničnik sigurnosnih službi.

U nedjelju je premijerov savjetnik iz ministarstva unutarnjih poslova Rehman Malik izjavio da su izuzetno snažan eksploziv visokog kvaliteta kao i tip bombe isti kao oni korišteni u dva prethodna napada, na dansku ambasadu u Islamabadu za koju je odgovornost preuzela Al-Qaida i napad u Lahoreu za koji su odgovornost preuzeli pakistanski talibani povezani s međunarodnom mrežom.

On je dodao da su prvi elementi istrage dopustili da se "upre prstom u plemenske zone".