Bugarska
0

Čeku u pritvoru do daljnjeg

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši vojni komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Agim Čeku za sada ostaje u pritvoru, javili su danas bugarski mediji.

Vrhovna kasaciona kancelarija državnog tužioca produžila je Čekuu pritvor na 72 časa.

Predsjedavajući Okružnog suda u Ćustendilu Miroslav Načev rekao je da će preliminarni zahtjev za pritvor Čekua razmatrati dežurni sudija Sonja Kočova. 

Prema njegovim riječima,  na današnjem procesu neće biti razmatrano eventualno izručenje Čekua.

Iz Okružne kancelarije državnog tužioca u gradu Ćustendilu ranije je saopšteno da bi okružna kancelarija tužioca trebala da podnese zahtjev za privremeni pritvor u trajanju od 40 dana i to bi trebalo da učini u roku od 72 sata, što ističe 28. juna nakon čega bi sud trebalo da donese odluku.

Potom bi trebalo podnijeti  drugi zahtjev - za moguću ekstradiciju Čekua iz Bugarske i o tom pitanju će odlučivati sud.

Prema pisanju bugarskih medija, američki, francuski i britanski zvaničnici vrše veliki pritisak na Bugarsku da oslobodi Čekua.
Mediji navode da je portparol Čekuove Socijaldemokratske partije Gzim Kasapuli otputovao za Sofiju.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je bugarskim vlastima zvaničan zahtjev za izručenje bivšeg komandanta  OVK-a  Agima Čekua.  

Čeku, koji je i bivši premijer Kosova, uhapšen je 23. juna na makedonsko-bugarskoj granici po potjernici Interpola, raspisanoj po naredbi Okružnog suda u Nišu na kojoj se nalazi i Hašim Tači.

U posljednjih šest godina ovo je četvrto hapšenje Čekua, koji je početkom maja na osnovu Interpolove potjernice uhapšen i ubrzo zatim protjeran iz Kolumbije, gdje je boravio na međunarodnoj konferenciji o demilitarizaciji gerilskih formacija.

Prethodno je, 2003. i 2004. godine, Čeku hapšen u Sloveniji i Bugarskoj, ali je na zahtjev, prvo UNMIK-a, a zatim i SAD i EU, pušten iz pritvora, prije nego što se razmatralo njegovo eventualno izručenje Srbiji.

Vlasti Srbije optužile su Čekua još 2000. godine za seriju ratnih zločina koje je OVK počinila u vrijeme kada je on komandovao gerilskim formacijama, uključujući ubistvo 669 Srba i 18 nealbanaca, kao i mučenje i više od 500 otmica.