Svijet
0

Ceku: Neovisnost Kosova nije na prodaju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Neovisnost Kosova nije na prodaju i nitko nas ne može kupiti novcem, milijardama dolara ili lijepim obećanjima o nečemu što će se dogoditi nakon 12 godina "zamrzavanja" statusa Kosova, izjavio je kosovski premijer Agim Ceku za najčitaniji prištinski dnevnik na albanskome "Koha Ditore" od utorka, komentirajući neke navode u tisku o takvoj mogućnosti.

Ceku je negirao postojanje planova o "zamrzavanju" kosovskog statusa, komentirajući jučerašnji uvodni tekst prištinskog dnevnika na albanskom "Express" koji je, pozivajući se na anonimne američke izvore, ustvrdio kako u američkom State Departmentu kruži ideja da se status Kosova može "zamrznuti" za idućih 12 godina te da će zauzvrat Kosovo dobiti milijarde dolara godišnje, ali ne i neovisnost.

"Mi nemamo niti jednu informaciju ni službene indikacije za jedan takav prijedlog. Imamo redovitu komunikaciju sa State Departmentom, imamo otvorene planove s njima i nismo čuli takvo što. Ali, ako netko možda ima takve ideje, naš odgovor bi bio da je i 12 dana kašnjenja previše, a da ne govorimo o 12 godina kašnjenja rješenja statusa", izjavio je Ceku.

Što se tiče modela Hong-Konga, koji se također spominjao kao varijanta, premijer Ceku je rekao da se Kosovo ne može usporediti ni sa jednom drugom zemljom. Interes međunarodne zajednice je brže rješenje u prilog neovisnosti Kosova. "Mi to očekujemo i odlučni smo to učiniti", rekao je Ceku.

"Nakon 10. prosinca međunarodna zajednica će imati tri stvari na stolu: paket Marttija Ahtisaarija, koji predviđa nadziranu neovisnost, izvješće međunarodne trojke Kontaktne skupine i proglašenje neovisnosti Kosova od strane parlamenta Kosova. I kada bude imala sve ove elemente, mislim da će logična odluka nakon ovoga biti priznanje neovisnosti Kosova", rekao je kosovski premijer.

Premijer Ceku nije isključio mogućnost da će plan od 14 točaka, kojeg je sačinila međunarodna trojka sastavljena od predstavnika Europske unije, SAD i Rusije, o kojem će raspravljati izaslanstva Prištine i Beograda 5. studenoga u Beču, biti sporazum mira između Kosova i Srbije.

Američki State Department odlučno je u ponedjeljak odbacio informacije o novom planu američke administracije za Kosovo, kojim bi njegov status bio zamrznut u idućih 12 godina u zamjenu za snažnu financijsku potporu kosovskome gospodarstvu.

"Apsolutno nema osnova za takve priče", rekao je jedan od glasnogovornika State Departmenta Kurtis Cooper dodajući da Washington ostaje čvrsto privržen jasno izraženim stajalištima da je "međunarodno nadzirana neovisnost Kosova, na osnovu plana Martija Ahtisarija, najbolje rešenje za izlaz iz krize".