Svijet
0

Ceku: Mislim da će na kraju i Rusija podržati Ahtisaarijev plan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik kosovske vlade Agim Ceku izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od srijede da ga plan UN-ova izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija nije iznenadio i da je nezavisnost Kosova jedino moguće rješenje za koje vjeruje da će ga na kraju podržati i Rusija.

"Od prošlog ponedjeljka za nas je sve drukčije, budućnost Kosova je potpuno jasna našim stanovnicima i međunarodnoj zajednici. Sada više nije pitanje da li će Kosovo postati nezavisno nego kada će se to dogoditi", rekao je Ceku za vodeæi slovenski list, dodajući da nema razloga za odugovlačenje s izvedbom Ahtisaarijeva plana koji je rezultat "godine i pol dana razgovora, pregovora i usklađivanja".

"Prijedlog možda nije najbolji, ali je jedini pravi i apsolutno ga podržavam", rekao je Ceku, dodajući kako vjeruje da će prije lipnja Priština postati prijestolnicom države Kosovo.

Na pitanje o mogućem vetu Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a, Ceku je rekao da je zbog sadašnjeg ruskog stajališta zabrinut i da je rusko mišljenje važno, ali da vjeruje da će se ono promijeniti.

"Rusiju se ne može isključiti iz procesa, to bi bila velika greška. I u kontaktnoj skupini za Kosovo bilo je trenja, ali su se na kraju sve strane znale uskladiti i donijeti zajedničku odluku. Mislim da ade Rusija na kraju shvatiti da je kosovska nezavisnost neizbježna, te da će podržati (Ahtisaarijev) plan", rekao je Ceku, dodajući da vjeruje kako će do kraja svibnja u Vijeću sigurnosti UN-a biti prihvaćena nova rezolucija o Kosovu koja će omogućiti proglašenje nezavisnosti Kosova.

Na pitanje o najavama da bi kosovski Srbi mogli na sjeveru Kosova proglasiti svoju republiku, Ceku je rekao da u to ne vjeruje.

"Kosovski Srbi su manipulirani iz Beograda i teško im je jer sa svih strana dobivaju različite poruke, pa je razumljivo da su prestrašeni i zbunjeni. Ali, svi žele miran život. Beograd bi ih morao ostaviti na miru, to mora postići međunarodna zajednica. Neka sami odlučuju i neka se sami organiziraju. Nekoliko takvih pokušaja je i bilo, ali ih je Beograd zaustavio sa svojim ovdašnjim satelitima", rekao je Ceku.