{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ceku: Dobili smo jamstva, Kosovo će biti nezavisno

F
23.7.2007. u 21:09
0
0
Ceku: Dobili smo jamstva, Kosovo će biti nezavisno
0
Ceku: Dobili smo jamstva, Kosovo će biti nezavisno
Agim Ceku
Kosovski premijer Agim Ceku, u ponedjeljak je nakon sastanka kosovskog izaslanstva s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u Washingtonu, izjavio kako su dobili američka jamstva da će nakon novih 120 dana pregovora s Beogradom, Kosovo dobiti nezavisnost.
"Sada predstoji razdoblje angažiranja od 120 dana. Dobili smo jamstva da će status Kosova biti riješen, a rezultat tog procesa je nezavisnost Kosova", izjavio je nakon sastanka kosovski premijer Agim Ceku.

Nezavisnost Kosova je uvjet stabilnosti u regiji i u jugoistočnoj Europi, dodao je.

"Pokazali smo dobru volju da razgovaramo i s Beogradom kako bi izgradili normalne odnose, i kako bi svi pridonijeli miru, stabilnosti i sigurnosti regije", kazao je kosovski premijer.

Na pitanje da li i nakon razgovora u Washingtonu ostaje pri najavi proglašenja nezavisnosti Kosova 28. novembra, Ceku je potvrdio kako ostaje pri tome, dodajući kako sam datum nije toliko bitan, već je "najvažnije da će nakon tih 120 dana pregovora Kosovo biti nezavisno, a da li će to biti 28. ili 26. novembra, vidjet ćemo".

Na pitanje o njemačkom prijedlogu za formiranje "trojke" za Kosovo, koja bi posredovala u novom krugu pregovora Prištine i Beograda, Ceku jer kazao: "Mi ne izbjegavamo pregovore, ne izbjegavamo sastanke i želimo što bolje rješenje, želimo da što više zemalja, uključujući i Moskvu, prizna Kosovo jer je to jedino realno i moguće rješenje".

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da se u novoj situaciji ponovo otvori pitanje podjele Kosova, kazao je kako su dobili "stroga jamstva da će se ostati na načelima Kontaktne skupine i da nema govora o podjeli Kosova".

Glasnogovornik State Departmenta izjavio je ranije kako je državna tajnica Condoleezza Rice pozvala kosovsko izaslanstvo na strpljenje nakon prekida pregovora o nezavisnosti Kosova u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Nitko ne treba prekidati diplomatski proces koji je u tijeku. Mi nastavljamo raspravljati s Evropljanima i u kontaktu smo s Rusijom oko tog pitanja", kazao je glasnogovornik Sean McCormack.

On je istaknuo kako međunarodna zajednica nastavlja tražiti najbolje moguće rješenje za Kosovo, na tragu plana mirovnog posrednika Marttija Ahtisaarija o nadziranoj neovisnosti za tu otcijepljenu srbijansku pokrajinu.

U kosovskom izaslanstvu koje boravi u posjeti Washingtonu su i predsjednik Fatmir Sejdiu, predsjednik parlamenta Kol Berisha, te čelnici oporbe Veton Suroi i Hashim Thaci. Oni su se sastali i s državnim podtajnikom za politička pitanja Nicholasom Burnsom i drugim dužnosnicima State Departmenta.

U ponedjeljak će se sastati i s predsjednikovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stevenom Hadleyem.

Iz sastava kosovskog izaslanstva se saznaje kako bi novi krug pregovora Prištine i Beograda mogao početi već kroz desetak dana, te da bi se oni održavali na jednom mjestu poput onih ranijih koji su 13 mjeseci vođeni u Beču, već uz posrednike po metodi "leteće diplomacije", a na njihovom kraju bila bi održana međunarodna konferencija, prenijela je Hina.

Ukoliko se na njima ne postigne dogovor, Kosovo će najvjerojatnije krenuti putem ostalih bivših jugoslavenskih republika i proglasiti nezavisnost, nadajući se međunarodnom priznanju, kazali su izvori.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: