Zimbabve
0

Čekaju se rezultati istrage premijerove saobraćajne nesreće

FENA
Pokret za demokratske promjene (MDC) zimbabveanskog premijera Morgana Tsvangiraija, koji je povrijeđen u petak u saobraćajnoj nesreći, odbija da "špekulira" o eventualno kriminalnim uzrocima nesreće, objavio je u subotu jedan od njegovih zvaničnika.

"Nećemo lansirati nikakve pretpostavke sve dok se ne završi cjelovita istraga. Zasad se ne želimo upuštati ni u kakve špekulacije", rekao je Eddie Cross, parlamentarni poslanik MDC-a.

On je dodao da MDC insistira na istrazi koja će biti neovisna od vlasti.

Zimbabveanski premijer nalazi se još u bolnici, dan nakon nesreće u kojoj je ubijena njegova supruga.

Ova nesreća desila se tri sedmice nakon preuzimanja funkcije u vladi nacionalnoga jedinstava, s predsjednikom države Robertom Mugabeom.

"Čekamo da vidimo prave uzroke nesreće. Policija upravo vodi svoju istragu a mi ćemo dati svoje zaključke", rekao je glasnogovornik MDC-a Nelson Chamisa.

Glasnogovornik nacionalne policije objasnio je u petak da je došlo do sudara dvoje vozila, jednog kamiona koji je prešao na drugu trasu puta i udario u vozilo premijera Tsvangiraija, koje je dolazilo iz suprotnoga pravca.

Kamion je pripadao jednom davaocu usluga, koji je radio za britansku i američku vladu, javio je američki televizijski kanal ABC.

Ova nesreća izazvala je nove poteškoće u vladi nacionalnoga jedinstva, već uzdrmanu hapšenjem Roya Bennetta, istoga dana kada je kao zamjenik ministra položio zakletvu 13. februara.