{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čeh Štefan File umjesto Ollija Rehna

S
27.11.2009. u 14:18
0
2
Čeh Štefan File umjesto Ollija Rehna
0
Čeh Štefan File umjesto Ollija Rehna
Olli Rehn
Čeh Štefan File imenovan je danas za novog evropskog komesara za proširenje umjesto Finca Ollija Rehna, kojem je dodijeljen portfelj za ekonomska i monterna pitanja.
Češki diplomata i političar File rođen je 24. maja 1962. godine u Sokolovu u Češkoj. On je trenutno na funkciji ministra za evropska pitanja u tehničkoj vladi češkog premijera Jana Fišera.

Saopštenje o imenovanju Filea na mjesto evropskog komesara umjesto Vladimira Špidle objavljeno je 10. novembra.

File je studirao na Univerzitetu u Pragu i moskovskom Institutu za međunarodne odnose. U periodu između 1982. godine i 1989. godine bio je član Komunističke partije Čehoslovačke.

Tehnička vlada češkog premijera čekala je da se političke stranke usaglase o imenima kandidata za novi sastav Evropske komisije, ali to stranke nikako nisu mogle da učine.

Socijaldemokrate su nominovale Špidlu, a Građanske demokrate Aleksandra Vondru. Jan Švejnar i Pavel Svoboda bili su kandidati manjinskih Zelenih i Hruišćanskih demokrata.

Premijeru Fišeru je takođe bio nuđen položaj evropskog komesara, što je on odbio. Umjesto njega, pokušali su da pronađu kandidata koji će zadovoljiti široki poolitički spektar. Bilo je spekulacija oko Vladimira Dluhija i Ždenjeka Tume, ali je 10. novembra vlada donijela odluku da odobri imenovanje Filea za evropskog komesara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: