Rivalitet sa Prigožinom
69

Čečenski vođa Ramzan Kadirov želi da formira privatnu vojsku kao što je Wagner

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ramzan Kadirov, šef Čečenske Republike, nakon što završi posao u državnoj službi, želi stvoriti svoju privatnu vojnu kompaniju. Ovo je čečenski vladar najavio na svome Telegram profilu.

"Sa sigurnošću možemo reći da je [Grupa Wagner] neočekivano dokazala svoju učinkovitost u vojnom smislu i pokrenula razgovor o potrebi za privatnom vojnom kompanijom. Bez sumnje, ova vrsta profesionalne obuke je potrebna i neophodna", napisao je Kadirov.

Dodao je da se ozbiljno planira takmičiti "s dragim bratom Jevgenijem Prigožinom nakon što završi svoj rad u državnoj službi i stvoriti privatnu vojnu kompaniju".

U Rusiji su dužnosnici počeli stvarati privatne vojne kompanije. Na primjer, osim Prigožinove Wagner grupe, svoju privatnu vojnu kompaniju ima i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Prema Bijeloj kući grupa Wagner izgubila je više od 30.000 ranjenih i ubijenih plaćenika od početka ruske invazije Ukrajine u punom obimu. Britansko ministarstvo odbrane je iznijelo tvrdnje da je u borbama poginulo pola plaćenika mobilisanih iz zatvora.