Svijet
0

Čečenski plesači bili podmićeni da zatraže azil u Finskoj

FENA
Grupa od 18 Čečena koja je zatražila azil dok je bila na plesnoj turneji u Finskoj bila je podmićena da napusti svoju domovinu i želi se vratiti nazad, izjavio je čečenski ministar kulture.

Azil koji je zatražila trupa Zhovkar - koja ima poluzvanični status u Čečeniji - uznemirujući je za lokalne vođe koji tvrde da se život vratio u normalu nakon deceniju dugog separatističkog rata koji je razorio regiju.

Dva muška i tri ženska izvođača, menadžer i 11 članova porodica zatražili su azil pozivajući se na opasnu situaciju u domovini. Još jedna plesačica otputovala je u Belgiju.

Kako bi potvrdili javnosti svoje tvrdnje, zvaničnici u Čečeniji pozvali su novinare na probu foklornog ansambla, uključujući i četvero članova trupe Zhovkar koji nisu otišli u Finsku, u ministarstvu kulture, javio je Reuters.

Ministar kulture Dikalu Muzakajev izjavio je da su plesači zapravo otpušteni iz grupe prije mjesec dana, iako je finski biznismen koji ih je pozvao to osporio.

"Oni ovdje uživaju u dobrim uvjetima za rad; plaču i žele se vratiti nazad", izjavio je Muzakajev ne dajući više detalja o tome da li će ih trupa vratiti.

Strane specijalne službe primamljuju mlade Čečene da napuste svoje domove radi svojih interesa", kazao je.

Putovanje plesača udarac je za bivšeg čečenskog pobunjenika Ramzana Kadirova, koga je u martu imenovao ruski predsjednik Vladimir Putin da predvodi tu južnu rusku republiku i nadzire veliki projekt obnove čečenske ekonomije i društva.

Gusti saobraćaj ponovo se vratio u centar Groznog, prodavnice prodaju mobitele a restorani nude pice i ostalu zapadnjačku hranu. Ožiljci od granata, međutim, i dalje se vide na stambenim zgadama u predgrađima prijestonice, nezaposlenost je oko 70 posto a pobunjenici i snage s ruskom podrškom još se sukobljavaju u povremenim borbama.

To je upravo ono od čega tražioci azila žele pobjeći, izjavio je Mikael Storsjo, finski biznismen koji je pozvao plesače u Finsku.

"Oni su kazali finskim vlastima da Čečenija nije sigurna, da je još mnogo eksplozija tamo i da se obični ljudi hapse u policijskim operacijama", izjavio je on.