Zaur Dedajev pucao
0

Čečenska grupa poglašena krivom za ubistvo Borisa Nemcova

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruska porota je ustanovila da su petorica Čečena krivi za ubistvo vodećeg opozicionog političara Borisa Nemcova, javlja BBC.

Zaur Dadajev je ubio bivšeg zamjenika premijera Nemcova, najvećeg kritičara predsjednika Vladimira Putina, a to se dogodilo u februaru 2015. godine u blizini Kremlja.

Četvorica ostalih muškaraca su osuđeni zbog saučesništva.

Grupi Čečena je navodno obećana nagrada od 250.000 dolara za ubistvo Nemcova, a na sudu su odbacili sve opružbe.

Porodica ubijenog političara se plaši da onaj koji je naručio ubistvo nikad neće biti pronađen. Ruske vlasti još uvijek tragaju za još jednim Čečenom koji također stoji iza ubistva, a to je Ruslan Muhudinov. Vjeruje se da je on pobjegao u inostranstvo.

Advokati porodice Nemcova tvrde da su istražitelji uveličali Muhudinovu ulogu u ubistvu te da se naručioci ubistva "visoko pozicionirani ljudi".

Porota je osudila petoricu muškaraca nakon osam mjeseci saslušanja.

Zaur Dadayev je bivši član elitne vojne jedinice, a bio je pod komandom Ramazana Kadyrova. Ostali osuđenici su Anzor Gubašev, Šašid Gubašev, Temirlan Eksherhanov i Hamzat Bahajev. Šesti iz ove grupe, Beslan Shabanov, umro je nakon što je uhapšen u Čečeniji.

Nemcov je bio prvi zamjenik premijera tokom predsjedničkog mandata Borisa Jeljcina devedesetih., a kasnije je postao oštar kritičar predsjednika Putina.

Pedesetpetogodišnji političar je ubijen 27. februara 2015. godine dok se vraćao s intervjua. U to vrijeme je istraživao Rusku umiješanost u konflikt u Ukrajini. Putin je osudio njegovo ubistvo.

U Rusiji je tokom proteklih nekoliko godina zabilježeno nekoliko ubistava političara i novinara.