Svijet
0

Cavusoglu: Turska pomaže pešmergama da pređu do Kobanija

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da Turska pomaže pešmergama, kurdskim snagama sa sjevera Iraka, da pređu u sirijski Kobani kako bi pomogli u odbrani tog grada i dodao da se o tome i dalje vode pregovori.

U sjedištu turskog Ministarstva vanjskih poslova u Ankari je održan sastanak Cavusoglua i sa ministrom vanjskih poslova Tunisa Muncijem Hamdijem.

Na podsjećanje novinara da je SAD pomogao naoružanim grupama koje ratuju protiv terorističke organizacije IDIL u Kobaniju, Cavusoglu je kazao da je Turska otvorila svoje granice za narod Kobanija i da je preuzela ogroman teret brige za izbjeglice.

"U Turskoj trenutno živi blizu 200.000 izbjeglica iz Kobanija. Nikada nismo željeli da Kobani padne, niti to možemo. Turska je uložila maksimum napora da se to spriječi i pružila svaku vrstu humanitarne i medicinske pomoći. Pažljivo smo brinuli i o našim pravilima angažmana i bili u potpunoj saradnji sa koalicijom“, kazao je Cavusoglu.

Naglasivši da Turska želi da se u regionu otklone sve prijetnje, Cavusoglu je kazao da u tom kontekstu vidi i današnju akciju SAD-a čiji avioni su bacali medicinsku i vojnu pomoć grupama koje ratuju protiv IDIL-a u Kobaniju i dodao da je trenutno u tom gradu sedam takvih grupa.

Cavusoglu je kazao da sve izbjeglice iz Kobanija žele da se vrate svojim kućama, dodavši da se ne smije zaboraviti da je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada glavni krivac za sirijske tragedije.

"Oslobodilačka vojska Sirije je jedina koja se danas bori i protiv IDIL-a i protiv Assada. Sa saveznicima smo saglasni da je neophodno da se u okviru opsežnije strategije pomoć usmjeri ka Oslobodilačkoj vojsci“, zaključio je Cavusoglu.