Turski šef diplomatije
29

Cavusoglu poručio da bi ministri Turske, Rusije, Irana i Sirije mogli održati sastanak u Moskvi

T. K.
Mevlut Cavusoglu (Foto: EPA-EFE)
Mevlut Cavusoglu (Foto: EPA-EFE)
Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu poručio je da bi ministri vanjskih poslova Turske, Rusije, Irana i Sirije mogli održati konsultacije početkom maja u sklopu pokušaja Rusije da pomogne u približavanju turske i sirijske vlade.

Turska, članica NATO saveza, bila je glavna podrška političkoj i oružanoj opoziciji sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu tokom 12-godišnjeg građanskog rata, te je poslala vlastite trupe u dijelove sjeverne zemlje.

"Sastanak će se najvjerojatnije održati početkom maja, u Moskvi", rekao je Cavusoglu za televiziju A Haber, rekavši da bi to moglo dovesti do sastanka ministara.

Sirijski i turski ministri odbrane održali su razgovore u Moskvi u decembru u susretu na najvišoj razini od početka rata.

Moskva je Assadov glavni saveznik i Rusija je poticala pomirenje s Ankarom. Ali Damask zahtijeva potpuno povlačenje turskih trupa kako bi se odnosi obnovili.

Rusija kao domaćin želi ovom političkom inicijativom još jednom pokazati svoju presudnu ulogu u Siriji. Službeno, Moskva tvrdi kako želi podržati ženevske pregovore Ujedinjenih nacija o uspostavi mira u Siriji.

U stvarnosti, Moskva pokušava da s ovim političkim formatom dovede stvari pred svršen čin.

Glavni profiter ovakvog razvoja situacije je sirijski predsjednik Asad. Njegova zemlja zauzima posebno mjesto kada su u pitanju interesi Rusije i Irana. Obje ove države u Siriji osiguravaju svoje prisustvo na Sredozemlju, prenosi DW.

Podsjećamo, nedavno je saudijski prijestolonasljednik pozvao Siriju da sudjeluje na sljedećem samitu Arapske lige u Rijadu, koji se održava u maju. Ovaj korak bi trebao predstavljati značajnu valorizaciju za Asada. To će vjerojatno ići ruku pod ruku sa slabljenjem onih liberalnih impulsa, koji su artikulirani u tzv. "Arapskom proljeću" 2011.