Sastanak ministara
20

Cavusoglu i Shoruky: Turska i Egipat će sarađivati ​​za stabilnost Libije

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu rekao je nakon sastanka u Ankari da Turska i Egipat planiraju unaprijediti saradnju kako bi osigurali stabilnost u Libiji.

"Od sada ćemo bliže sarađivati po pitanju Libije. Na sastanku smo vidjeli da se naši stavovi suštinski ne razlikuju, ali da drugačije razmišljamo o nekim metodama", rekao je Cavusoglu.

Dvije zemlje će raditi na mapi puta za održavanje izbora u Libiji i mogu raditi na obuci i jačanju zajedničke vojske između snaga na istoku i zapadu Libije.

Egipatski ministar Sameh Shoruky rekao je da postoji zajednička volja u pogledu Libije između dvije zemlje i da su obje zemlje na istoj strani u pogledu formiranja nove vlade koja će predstavljati volju libijskog naroda i štititi teritorijalni integritet Libije.

Cavusoglu je dodao da poduzimaju konkretne korake u ponovnom imenovanju ambasadora.

“Turska i Egipat poduzimaju konkretne korake za podizanje diplomatskog predstavništva na nivo ambasadora", rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare, dodajući da će dvije zemlje uskoro izdati zajedničko saopštenje kako bi pružile više informacija o tome.

Diplomatski odnosi između Turske i Egipta održavaju se na nivou otpravnika poslova s obje strane od egipatskog vojnog udara 2013. godine kojim je svrgnut pokojni predsjednik Mohammed Morsi. Shoukry je također rekao da postoji snažna politička volja za dalje unapređenje odnosa Turske i Egipta.

Dvojica ministara rekli su da strane rade na mogućem sastanku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija.