Susreo se s Konakovićem
93

Cavusoglu emotivan zbog dječaka i nane iz BiH koji su poslali novac Turskoj: Sva ta ljubav nam daje snagu

N. V.
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je ugostio jutros šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića. Nakon sastanka je govorio o velikoj pomoći BiH Turskoj, ali i političkoj situaciji u našoj državi.
"Danas smo zajedno s našim bratom ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem. Želim da se zahvalim mom bratu Elmedinu i naravno BiH, zajedno su pokazali veliko prijateljstvo. BiH je pokazala veliku solidarnost, najprije porukama, a zatim su poslali i ekipe za pretragu", rekao je Cavusoglu na početku obraćanja novinarima na konferenciji.

Istaknuo je da su u Turskoj 234 osobe iz BiH koje djeluju kroz 13 različitih ekipa. Spasili su 26 osoba, a osim toga BiH i dalje radi na kontinuiranoj podršci. Upućen je i veliki broj šatora, kao i finansijska pomoć od 500.000 eura.

Cavusoglu je podsjetio i na primjere "običnih ljudi" iz BiH koji su iskazali nesebičnu pomoć turskom narodu.

"Kao što ste vidjeli na vijestima, 12-godišnji dječak iz Sarajeva je prodavao čajeve i prikupljeni novac poslao nama. Ovom prilikom želim da ga zagrlim i poljubim. Jedna nena stara iz BiH je skupljala pare za 'crne dane', ali je novac uputila nama. Želim joj poljubiti ruke. Sva ta ljubav daje veliku snagu našoj zemlji", riječi su turskog ministra.

Zatim se osvrnuo i na političku situaciju u BiH istaknuvši prvo dobre bilateralne odnose godinama.

"Naši odnosi se zasnivaju na korjenitim historijskim vezama, političkim kulturnim i duhovnim i mi dajemo punu podršku miru prosperitetu i teritorijalnom intregritetu BiH", rekao je.

"Zadovoljstvo što je vlada osnovana u kratkom roku, želimo da se što prije osnuje i federalna vlada", naveo je Cavusoglu.

Na kraju je istaknuo i tursku podršku eurointegracijskom procesu BiH.

Nakon sastanka se obratio i Konaković koji je kazao da su razgovarali i o tome kako BiH može nastaviti svoju podršku Turskoj, a bh. ministar je istaknuo i da narod BiH u velikoj mjeri skuplja novac i želi pomoći unesrećenom narodu Turske.