{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Catherine Deneuve se izvinila žrtvama seksualnog nasilja zbog kontroverznog pisma

15.1.2018. u 10:48
3
7
Catherine Deneuve se izvinila žrtvama seksualnog nasilja zbog kontroverznog pisma
3
Catherine Deneuve se izvinila žrtvama seksualnog nasilja zbog kontroverznog pisma
Foto: EPA-EFE
Francuska glumica Catherine Deneuve se izvinila žrtvama seksualnog napada nakon kontroverznog pisma koje je napisala u sklopu kampanje #MeToo. Rekla je kako stoji iza svoje izjave koja je izazvala brojne proteste, ali i to da se distancirala od brojnih drugih ženskih potpisnica.
Le Monde, časopis u kojem je objavljeno originalno pismo, opisao je glumicin odgovor u formi izvinjenja.

Blizu stotinu Francuskinja, među kojima su i uvažene profesorice, glumice i akademkinje, pobunilo se protiv talasa angloameričkog "puritanizma" nakon skandala seksualnog zlostavljanja u koji je bio uključen filmski mogul Harvey Weinstein.

Žene žrtve seksualnog nasilja pokrenule su #MeToo kampanju protiv zlostavljanja, a s druge strane Deneuve i ostale potpisnice otvorenog pisma osudile su tu kampanju nazvavši je puritanizmom i mržnjom prema muškarcima.

Deneuve je u pismu izvinjenja koje je objavljeno u časopisu Liberation rekla kako je potpisala izjavu kako bi se suprotstavila "medijskom linčovanju" muškaraca optuženih za neadekvatno ponašanje.

"Da, potpisala sam to pismo, međutim, moram naglasiti moje neslaganje s načinom na koji su pojedine potpisnice njega predstavile, iskrivljujući duh teksta", napisala je Deneuve.

Iako je nije imenom spomenula, pretpostavlja se da je Deneuve mislila prije svega na bivšu radijsku novinarku Brigitte Lahaie koja je izjavila kako su neke žene i uživale tokom silovanja.

"Ove riječi ukazuju na one koji su navikli upotrebom sile sve uništiti i misliti da to nije ništa strašno, međutim, kada se odluče sve to staviti na papir i uključiti druge ljude u prihvatanje svega toga, onda to postaje zabrinjavajuće. Ali to zaista nije vrijedno. Da sam odmah primijetila da je nešto u tom pismu uznemirujuće, nikada ga ne bih potpisala", stoji u pismu.

Na kraju je Deneuve naglasila kako je ona slobodna žena i da će tako i ostati te da neće pasti ni pod čiji utjecaj. Dodala je da suosjeća sa svim žrtvama seksualnog nasilja i da im se izvinjava zbog uvreda koje su pretrpjele objavljivanjem otvorenog pisma u časopisu Le Monde.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: