Daily Telegraph
0

Catherine Ashton "bojkotuje" rad Evropske komisije

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politku i sigurnost Catherine Ashton u prošloj godini nije učestvovala u radu većine satanaka Evropske komisije (EK), otkriva u četvrtak The Daily Telegraph.

Baronesa Ashton, tokom posljednjih 12 mjeseci, izostala je s dvije trećine sastanaka izvršnog tijela EU-a. Ona je, kao jedini britanski predstavnik u Evropskoj komisiji, zbog službenog puta na Bliski istok, u srijedu propustila 17. sastanak EK-a od januara prošle godine, pedantno bilježi londonski list.

Izostanci Ashton, po kojima je gora od bilo kod člana ovog 27-članog tijela, iznova su pokrenuli pitanje njene prvrženosti poslu za koji godišnje prima više od 270.000 eura.

U pitanje se, uz to, dovodi i njena podobnost za jedan tako visoki položaj i na meti kritika je i njeno stalno ustezanje da se preseli u Bruxelles, kao i nedostatak spremnosti da vikendima, koje provodi s porodicom u Londonu, putuje ili radi u inostranstvu, piše Daily Telegraph.

Kako saznaje list, Ashton je tražila da sastanke Evropske komisije prati posredstvom video-linka, ali je to odbijeno uz obrazloženje da bi i drugi evropski komesari slijedili njen primjer i počeli da izostaju sa sastanaka.