"Strateška pobjeda"
0

Castrovi memoari izlaze u augustu

Sarajevo-x.com
Fidel Castro (Foto: AP)
Fidel Castro (Foto: AP)
Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro najavio je skoro objavljivanje prvog sveska njegovih memoara.

Knjiga pod nazivom "Strateška pobjeda", bit će objavljena u augustu. Ona će se fokusirati na priču o tome kako je samo nekoliko stotina revolucionara pod zapovjedništvom Castra porazilo kubansku vojsku 1958. godine.

Castro (83) je izjavio kako je mjesecima radio na knjizi, još otkad je obolio 2006. godine i predao vlast svome bratu Raulu.

Svezak obuhvata fotografije, karte i planove za gerilski rat protiv diktatora Fulgencia Batiste, rekao je bivši revolucionar za kubanski web-sajt cubadebate.cu.

Tu će također biti detaljno prikazana konačna ofanziva, za koju je Castro izjavio da je trajala 74 dana.

Nakon što je Batistina vojska bila poražena u bici kod Las Mercedesa u prvoj sedmici augusta 1958, Castro je napisao kako je "sudbina tiranije zapečaćena".

"Njegov vojni kolaps bio je neizbježan", dodao je on.

Pobunjenička vojska imala je 31 poginulog, dok je vlada izgubila 300 vojnika, a mnogo više ih je zarobljeno. Pobunjenička vojska zaplijenila je veliku količinu oružja i municije. Potom su Castrovi pobunjenici preuzeli vlast u Havani 1. januara 1959.

Fulgencio Batista je tad pobjegao s Kube.

"Strateška pobjeda" će također sadržavati kratku autobiografiju u kojoj se bivši predsjednik sjeća svog djetinjstva i opisuje kako je postao gerilski borac.

Castro je najavio kako će nastaviti raditi na drugoj knjizi memoara, koja će nositi naziv "Posljednja strateška kontraofanziva", javio je BBC.