Svijet
0

Castrov prvi TV intervju nakon bolesti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Fidel Castro, zdravijeg i živahnijeg izgleda nego ranije, u utorak je na kubanskoj televiziji prvi put dao dugi intervju otkako se prošlog ljeta razbolio i predao vlast svom 76-godišnjem bratu Raulu.

Castro je govorio sporo i radije se usmjeravao na prošlost nego što je govorio o svom oporavku i budućnosti.

Osamdesetogodišnji Castro, sada s urednom sijedom bradom i podšišanom frizurom, izgledao je odmorno i živahno - više ne sliči čovjeka na rubu smrti. On, međutim, nije govorio o međunarodnim temama i nije spomenuo nikakve planove o tome kako namjerava da se vrati na vlast u Kubi, javio je AP.

"Poručujem svojim sunarodnjacima, sada radim ono što moram raditi. Tu nema nikakvih tajni", izjavio je Castro tokom intervjua s Randyjem Alonsom, domaćinom noćnog programa "Okrugli sto" na vladinoj televiziji.

Njegovo stanje i tačno oboljenje ostalo je, međutim, državna tajna od 31. jula prošle godine kada je Castro objavio da je podvrgnut operaciji unutrašnjih organa i da odstupa s položaja u korist privremene vlade koju predvodi njegov godišnji brat Raul, ministar odbrane.

Castro se oporavljao na još nepoznatoj lokaciji i nije bio u javnosti od objave bolesti. Život na otoku malo se promijenio otada, a vodeći zvaničnici mjesecima su insistirali kako se Castrovo zdravlje poboljšava.

Intervju je snimljen u ponedejeljak i trajao je oko 50 minuta. Nemoguće je bilo reći da li je snimak bio montiran.