Ograničenje mandata na 10 godina
0

Castro: Višepartijski sistem je opasnost za nezavisnost Kube

SRNA
Raul Castro (Foto: AFP)
Raul Castro (Foto: AFP)
Kubanski predsjednik Raul Castro branio je jednopartijski sistem u zemlji rekavši da bi omogućavanje djelovanja drugih političkih partija predstavljalo opasnost za nezavisnost Kube i socijalistički sistem zemlje uspostavljen revolucijom 1959. godine.

Castro je na govoru na konferenciji vladajuće Komunističke partije rekao da je neophodno promovisati više demokratije i otvorenih debata unutar same partije.

 On je potvrdio planove ograničanja političkih mandata na 10 godina. 

Castro (80) pokrenuo je opsežne ekonomske reforme od kada je preuzeo dužnost od brata Fidela 2008. godine, podsjeća BBC. 

Castro je, međutim, odbacio promjene jednopartijskog sistema, kritikujući one "koji se nadaju da će konferencija označiti početak raspada socijalnih i političkih tekovina revolucije". 

"Odbacivanje jednopartijskog principa značilo bi uvođenje imperijalizma u zemlju", rekao je on. 

Kubanski predsjednik je istakao da oni koji su mislili da Kuba treba da se vrati višepartijskoj demokratiji ignorišu "istoriju stalne agresije, ekonomske blokade, uplitanja i medijske opsade", sa kojom se Kuba suočava od SAD.
Castro je, međutim, upozorio da korupcija i neuspjeh rješavanja "grešaka prošlosti" predstavljaju najozbiljniju prijetnju budućnosti socijalističkog sistema. 

Prema njegovim riječima Komunistička partija treba da promoviše veću demokratiju i otvorenu raspravu unutar svojih redova i u medijima.

Kubanski predsjednik ponovio je svoj plan ograničenja mandata predsjednika na dva petogodišnja mandata, rekavši da će se ova mjera primjenjivati postepeno bez čekanja na reformu Ustava. 

Prijedlog, koji je prvi put najavljen prošle godine, predstavlja veliku promjenu na Kubi gdje na višim pozicijama dominiraju veterni Kubanske revolucije iz 1959. Godine poznati kao "istorijska generacija".

Fidel Castro bio je na vlasti skoro pola vijeka prije nego je predao vlast svom bratu zbog bolesti.