Prva kritika Obaminoj vladi
0

Castro traži od SAD da vrate Guantanamo Kubi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Fidel Castro u četvrtak je uputio prvi udarac predsjedniku Baracku Obami nakon nekoliko sedmica pohvala novog lidera, zahtijevajući od SAD da vrate vojnu bazu Guantanamo Bay Kubi i kritikujući američku odbranu Izraela.

Castrov posljednji esej objavljen na zvaničnom web siteu vlade sedmicu dana nakon što je on nazvao Obamu "inteligentnim i plemenitim" i najavio je da će prekinuti pisanje eseja kako bi prestao s uplitanjem u odluke kubanske vlade.

Esej obvjavljen u četvrtak postavlja nova pitanja oko uloge koju on ima u stvaranju politike, posebno zato što je došao u vrijeme posjete njegovog brata Raula Castra Moskvi, prenosi AP.

Oboljeli 82-godišnji bivši predsjednik piše da bi, ukoliko SAD ne vrate Kubi američku bazu u Guantanamu, to predstavljalo kršenje međunarodnog prava i zloupotrebu američke sile protiv male zemlje.

Američki predsjednik "mora poštovati tu normu bez ikakvih preduvjeta", piše Castro.

Obama je naredio zatvaranje zatvora za osumnjičene teroriste u američkoj bazi u roku od godine, ali Kuba također zahtijeva povratak teritorije od 80 kvadratnih kilometara na istoku otoka. Raul Castro i ostali vladini zvaničnici tražili su da im se baza vrati, ali manje kritičnim riječima i tonom.

SAD su kupile Guantanamo prije više od 100 godina, smatrajući je strateški značajnom bazom. Sporazum garantuje da je američko korištenje baze i dalje validno dok ga i Kuba i SAD ponište ili ukoliko SAD napuste bazu.

Misija u Guantanamu "ostala je konstantna", izjavio je portparol američke mornarice Lewis Mesta za Associated Press. "Mi ćemo nastaviti pružati logističku podršku svim brodovima američke mornarice koji djeluju u području Kariba", kazao je.

U svom eseju od četvrtka, Castro je također kritikovao Obamu zbog podrške Izraelu u njegovoj odbrani protiv palestinskih militanata. On tvrdi da to pokazuje"nasilnički karakter imperijalne sile" i insistira da će to doprinijeti "genocidu nad Palestincima".

Castro se povukao s javne pozornice nakon što je podvrgnut operaciji unutrašnjih organa prije dvije i po godine i otada nije viđan u javnosti. Njdrgov 77-godiošnji brat trajno ga je smjenio na položaju predsjednika prije skoro godinu dana.

U eseju objavljenom prošle sedmice, Castro je pohvalio Obamu zbog "iskrenosti njegovih riječi" i kao "živućeg simbola američkog sna".

Castro je pisao 22. januara da prekida s objavljivanjem svojih povremenih kolumni poznatih kao "Refleksije druga Fidela", kako se "ni na koji način ne bi mješao u konstatne odluke Partije ili drugova u vladi koje moraju donositi".

On je također naveo u eseju kako je malo vjerovatno da će dočekati kraj Obaminog četverogodišnjeg mandata i da kubanski zvaničnici "ne bi trebali biti obavezani mojim povremenim refleksijama, mojim zdravstvenim stanjem ili mojom smrću".

Eseji Fidela Castra i dalje imaju težinu i pažljivo se čitaju u vrijeme tokom dana i noći kada je slušanost najveća na radijskim i televizijskim vijestima prije objave ostalih vijesti iz zemlje i svijeta.

Esej od četvrtka stigao je prekasno za večernje vijesti, koje su bile posvećene posjeti Raula Castra Rusiji.