{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Castro traži od SAD da vrate Guantanamo Kubi

F
30.1.2009. u 10:49
0
4
Castro traži od SAD da vrate Guantanamo Kubi
0
Castro traži od SAD da vrate Guantanamo Kubi
Foto: Reuters
Fidel Castro u četvrtak je uputio prvi udarac predsjedniku Baracku Obami nakon nekoliko sedmica pohvala novog lidera, zahtijevajući od SAD da vrate vojnu bazu Guantanamo Bay Kubi i kritikujući američku odbranu Izraela.
Castrov posljednji esej objavljen na zvaničnom web siteu vlade sedmicu dana nakon što je on nazvao Obamu "inteligentnim i plemenitim" i najavio je da će prekinuti pisanje eseja kako bi prestao s uplitanjem u odluke kubanske vlade.

Esej obvjavljen u četvrtak postavlja nova pitanja oko uloge koju on ima u stvaranju politike, posebno zato što je došao u vrijeme posjete njegovog brata Raula Castra Moskvi, prenosi AP.

Oboljeli 82-godišnji bivši predsjednik piše da bi, ukoliko SAD ne vrate Kubi američku bazu u Guantanamu, to predstavljalo kršenje međunarodnog prava i zloupotrebu američke sile protiv male zemlje.

Američki predsjednik "mora poštovati tu normu bez ikakvih preduvjeta", piše Castro.

Obama je naredio zatvaranje zatvora za osumnjičene teroriste u američkoj bazi u roku od godine, ali Kuba također zahtijeva povratak teritorije od 80 kvadratnih kilometara na istoku otoka. Raul Castro i ostali vladini zvaničnici tražili su da im se baza vrati, ali manje kritičnim riječima i tonom.

SAD su kupile Guantanamo prije više od 100 godina, smatrajući je strateški značajnom bazom. Sporazum garantuje da je američko korištenje baze i dalje validno dok ga i Kuba i SAD ponište ili ukoliko SAD napuste bazu.

Misija u Guantanamu "ostala je konstantna", izjavio je portparol američke mornarice Lewis Mesta za Associated Press. "Mi ćemo nastaviti pružati logističku podršku svim brodovima američke mornarice koji djeluju u području Kariba", kazao je.

U svom eseju od četvrtka, Castro je također kritikovao Obamu zbog podrške Izraelu u njegovoj odbrani protiv palestinskih militanata. On tvrdi da to pokazuje"nasilnički karakter imperijalne sile" i insistira da će to doprinijeti "genocidu nad Palestincima".

Castro se povukao s javne pozornice nakon što je podvrgnut operaciji unutrašnjih organa prije dvije i po godine i otada nije viđan u javnosti. Njdrgov 77-godiošnji brat trajno ga je smjenio na položaju predsjednika prije skoro godinu dana.

U eseju objavljenom prošle sedmice, Castro je pohvalio Obamu zbog "iskrenosti njegovih riječi" i kao "živućeg simbola američkog sna".

Castro je pisao 22. januara da prekida s objavljivanjem svojih povremenih kolumni poznatih kao "Refleksije druga Fidela", kako se "ni na koji način ne bi mješao u konstatne odluke Partije ili drugova u vladi koje moraju donositi".

On je također naveo u eseju kako je malo vjerovatno da će dočekati kraj Obaminog četverogodišnjeg mandata i da kubanski zvaničnici "ne bi trebali biti obavezani mojim povremenim refleksijama, mojim zdravstvenim stanjem ili mojom smrću".

Eseji Fidela Castra i dalje imaju težinu i pažljivo se čitaju u vrijeme tokom dana i noći kada je slušanost najveća na radijskim i televizijskim vijestima prije objave ostalih vijesti iz zemlje i svijeta.

Esej od četvrtka stigao je prekasno za večernje vijesti, koje su bile posvećene posjeti Raula Castra Rusiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: