Svijet
0

Castro: SAD namjerno nisu spriječile terorističke napade

FENA
Predsjednik Kube Fidel Castro ocijenio je da Washington smišljeno nije spriječio napade terorista na teritoriju SAD-a jer je američkoj administraciji trebala pometnja kojom bi opravdala rat protiv terorizma.

Castro je, u svom najnovijem komentaru objavljenom u listu komunističke omladine "Juventud revelde", napisao da osjeća "mučninu" zbog prošlosedmične izjave sekretara za sigurnost SAD-a Michaela Chertoffa da su SAD suočene s porastom rizika od terorističkih napada ovog ljeta, prenijela je agencija AP.

Castro je naglasio da SAD mogu da spriječe svaki napad na Amerikance, osim ako "ne postoji imperijalistička potreba da stvore pometnju" kako bi opravdali "brutalni rat protiv kulture, religije, nezavisnosti i ekonomije drugih ljudi".

Kubanski lider iznio je ovu ocjenu na kraju komentara "Bush, zdravlje i obrazovanje", u kome je istakao da Kubanci imaju bolju zdravstvenu zaštitu od Amerikanaca i da su kubanski ljekari u Latinskoj Americi učinili više za region nego što će ikada SAD.

"Bush otkriva da ekonomski i politički sistem njegovog carstva ne može da se takmiči s Kubom u ključnim stvarima, kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje", naveo je Castro.

Kubanski lider kritikovao je američkog predsjednika Georgea Busha zbog njegovih izjava da su Amerikanci osigurali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu Latinoamerikancima.

"Bush zna da laže i da je njegove priče teško progutati, ali njega baš briga", napisao je Castro.

Castro je također optužio Washington za izazivanje međunarodnog ispiranja mozgova, objasnivši da skoro polovina stranih studenata koji se školuju u SAD-u kasnije odlučuju da tamo ostanu.

Castro nije viđen u javnosti od kraja jula prošle godine kada je imao operaciju debelog crijeva, nakon čega je vlast privremeno preuzeo njegov 75-godišnji brat Raul.