Svijet
0

Castro osudio ocjenu SAD-a da je Kuba teroristička zemlja

FENA
Kubanski predsjednik Fidel Castro u ponedjeljak je nazvao "ciničnom i bestidnom" ocjenu administracije Sjedinjenih Država da je Kuba teroristička nacija.

U četverosatnom govoru povodom Prvog maja Castro je rekao da je State Department na bestidan način optužio predsjednika Venecuele Huga Chaveza za sklonost prema terorizmu, a Kubu da je teroristička zemlja, prenio je Reuters.

Državno tajništvo SAD-a je u godišnjem izveštaju o terorizmu prošle sedmice još jednom uključio Kubu u grupu od šest terorističkih zemalja, pored Sjeverne Koreje, Libije, Irana, Sirije i Sudana.

Zvanični Washington je optužio Kubu da pruža utočište teroristima iz Španije i Kolumbije, kao i pripadnicima pokreta Crni panteri i ekstremistima za nezavisnost Portorika koji su pobjegli iz SAD-a.

I Venecuela je optužena za previše prijateljski odnos s Kubom i Iranom te da nije podržala rat SAD-a protiv terorizma.

Castro je optužio Sjedinjene Države da su organizirale terorističke napade na Kubu, uključujući bombaški napad na kubanski avion 1976. kada su poginule 73 osobe.

U govoru pred više stotina hiljada okupljenih na Trgu revolucije u Havani Castro je također prikazao u "ružičastim bojama" sliku kubanske ekonomije, istakavši da je sadašnja stopa privrednog rasta premašila 12,5 posto, prenijela je američka novinska agencija AP.

Kuba je ojačala djelimično i čeličeći se kroz teškoće nastale usljed dugogodišnjeg trgovinskog embarga SAD-a, zaključio je kubanski lider.