Svijet
0

Castro osudio EU zbog "licemjernog" ukidanja sankcija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro osudio je EU zbog "licemjernog načina" na koji je ukinula sankcije protiv Kube i rekao da "duboko prezire" taj gest.

"U mojim godinama i u ovakvom zdravstvenom stanju čovjek ne zna koliko će još živjeti ali želim da iskažem osudu velike hipokrizije koju nosi ova odluka", napisao je Fidel (81) u članku objavljenom na kubanskom zvaničnom websiteu "Cubadate".

Šefovi diplomatija EU-a su se dogovorili u četvrtak da ukinu sankcije Kubi uprkos dubokoj podjeli među članicama bloka oko (ne)poštivanja ljudskih prava na ostrvu.

Međutim, iako ponovno pokretanje dijaloga s Kubom nije ničim uslovljeno, u Briselu je dogovoreno da se ova odluka ponovo razmotri za godinu dana i zatraženo je od Havane da "poboljša stanje ljudskih prava" što za EU znači "bezuslovno oslobađanje svih političkih zatvorenika uključujući i one uhapšene 2003." koji su i doveli do sankcija koje se sada ukidaju.

Fidel Castro, koji je ustupio funkciju predsjednika mlađem bratu Raulu ranije ove godine ali koji još uvijek ima jak uticaj, napisao je da je ljut jer Evropa traži "od Kube, uime ljudskih prava, da odobri nekažnjavanje disidenta koji "pokušavaju da predaju našu domovinu i naš narod imperijalizmu i to vezanih ruku i nogu".

Castro je rekao da odluka EU-a "neće imati ekonomske posljedice" po Kubu. EU je uvela sankcije Kubi 2003., suspendovala ih dvije godine kasnije i one su bile uglavnom simbolične. Kaznene mjere su obuhvatale ograničenja posjeta visokih vladinih funkcionera i uloge diplomata EU-a u kulturnim događajima na Kubi.

Američke sankcije protiv Kube su na snazi već 46 godina i neuporedivo su oštrije pošto se odnose na trgovinu i investicije.